KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Duben a játra - 4.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci březnu a s ním spojeným žlučníkem.

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou v dubnu nejcitlivějším orgánem játra.

Játra jsou klínovým orgánem a nacházejí se pod pravou plící. Játra jsou největším a také nejvíce zatěžovaným orgánem, plní přes 500 různých funkcí a jsou schopná svou vlastní tkáň regenerovat. V játrech se hromadí velké množství krve, která obsahuje minerály, vitamíny a jiné živiny. Absorbují a ukládají tuky, sacharidy a bílkoviny z potravy, které se pak v těle přemění v energii nebo jsou ukládány jako tuková tkáň. Játra také vyrábějí žluč, která se shromažďuje v žlučníku a podporuje trávení tuků a peristaltiku střev.

Játra i žlučník jsou nejaktivnější od 23 hodiny až do 1 hodiny ranní. Pokud máte potíže s usínáním v tuto dobu, může být energie jater a žlučníku v nerovnováze. Ideální čas pro uložení se ke spánku by měl být před 23. hodinou, aby energie nebyla rozptýlena a tyto orgány mohly správně pracovat.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- alergické reakce

- cirhóza jater

- dna

- snadný vznik modřin

- bolesti hlavy až migrény

- nadýmání

- zácpa

- zvracení a městnání žluči

- strnulost ramen a šíje

- premenstruační syndrom, bolestivá a nepravidelná menstruace (meridián jater běží okolo zóny genitálií a prsou)

 

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Játrům nejvíce škodí emoce jako:

- nevyjádřený hněv

- frustrace

- nahromaděná zlost a nenávist

- negativní myšlení až agresivní jednání

 

Tyto emoce mohou vést k dlouhotrvajícím zdravotním problémům. Krátké výbuchy zlosti jsou ale vesměs prospěšné, neboť dáme zlobě průchod, čímž se energeticky pročistíme.

 

Jak posílit správnou funkci jater?

 

1) Upravte jídelníček a očistěte játra

 

Omezte tučná jídla, sířené sušené ovoce, čokoládu, kávu, arašídy, potraviny s chemickými příměsemi a hlavně alkohol. Škodlivé tuky nahraďte např. sezamovým a olivovým olejem nebo olejem z ostropestřce mariánského. Játrům prospívají potraviny jakou jsou: celozrnné produkty, čerstvá listová zeleniny, řasy (nori, wakame, kombu), ryby, zrniny, pohanka a jáhly.

Pro krvetvorbu jsou vhodné zejména: červená řepa, řasy, spirulina, meruňky, fazole, borůvky, modré hrozny, kopřivy a maso (játra).

Správnou funkci jater a žlučníku podporují také artyčoky, fenykl, hořčičné listy, chřest, zelí, mrkev, celer, česnek, pórek, petržel, cibule, olivy a kurkuma. Velmi prospěšné jsou vitamíny skupiny B obsažené v neloupané rýži, slunečnicových a sezamových semínkách.

Než začneme játra čistit, je nesmírně vhodné očistit v první řadě tlusté střevo, aby byly vyloučeny všechny odpadní látky, než budou do krevního oběhu vpuštěny nové z jater. Odstranění jedovatých látek z jater bychom měli podnikat krok za krokem, protože toxiny z alkoholu, léků a nezdravých jídel se v játrech nashromáždily během mnoha let.

 

Nápoj k pročištění jater

 

Vypijte každé ráno velkou sklenici čerstvé mrkvové šťávy. K této šťávě přidejte plnou čajovou lžičku olivového oleje a šťávu ze dvou citrónů. I šťávy ze směsi červené řepy, mrkve, citrónů a jablek jsou blahodárné. Tento nápoj se doporučuje pít alespoň po dobu dvou týdnů, nejlépe na jaře nebo v časném létě.

carrot-juice-1623157_1920

 

2) Bylinky a koření

 

Funkci jater je možné podpořit bylinnými tinkturami (Ostropestřec – tinktura z pupenů) nebo bylinnými čaji (čekanka nať, měsíček květ, řepík nať, benedikt nať, ostropestřec plod, pampeliška list, řebříček nať).

Z koření se doporučuje pro podporu funkce jater využít drť ostropestřce mariánského, kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, černý pepř, křen, kořen lékořice, bazalku, mátu, bobkový list nebo rozmarýn. Příliš ostrá koření nebo velké množství koření naopak mohou játrům uškodit.

 

3) Éterické oleje

 

Bergamot harmonizuje energii jater a reguluje a uklidňuje nervovou soustavu.

Hořký pomeranč nebo heřmánek uvolňuje městnání čchi v játrech, žaludku a emoční napětí. Heřmánek dokonce pomáhá tlumit menstruační bolesti.

Olej z grapefruitu chladí přehřátá játra. Pomáhá odvádět jedovaté látky z těla, zbavit se frustrace a napětí a povzbuzuje lymfatický systém.

Levandule zbavuje játra vzteku. Odvádí horkost z potlačovaného hněvu, mírní vnitřní zlost, frustraci, podrážděnost a uklidňuje.

 

Pomoci mohou také Bachovy květové esence (např. Impatiens - Netýkavka, Rock Water – Voda z léčivých pramenů nebo Vervain – Sporýš lékařský).

essential-oils-3084952_1920

 

4) Tělesná cvičení

 

Hned na počátku jara nejsou namáhavá tělesná cvičení vhodná, začněte mírnými tělesnými cvičeními, jelikož tělo potřebuje svůj čas, aby se přizpůsobilo nové roční době a energie se mohla postupně zevnitř znovu vybudovat.

Pokud je energie jater blokovaná, jsou vhodné aerobikové a protahovací cviky, aby se zvýšil příjem kyslíku. Velmi vhodné je Tcha-Ťi nebo jóga.

 

Játra můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Chrysopras posiluje činnost jater a také podporuje samostatnou očistu a regeneraci jater, proto je zvláště dobrým kamenem při detoxikaci.

Epidot má vliv na strukturu jater a na procesy ukládání látek v játrech. Je velmi prospěšným kamenem ve fázi zotavování a regeneraci nebo po nějakých obtížných životních obdobích.

Malachit reguluje činnost jater a pomáhá při nevolnosti spojené s poruchami činnosti jater. Má detoxikační účinky.

Smaragd podporuje léčbu jaterních onemocnění a regeneruje organismus po odeznění těchto nemocí.

Zirkon podporuje detoxikační funkci jater, dále regeneraci buněk při jaterních onemocněních.

 

Kameny je vhodné ve formě oblázků, krystalů nebo destiček přikládat na oblast jater.

 

Květen patří dle čínské medicíny srdci a na něj se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.