KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Březen a žlučník - 3.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci únoru a s ním spojenými ledvinami.

Z pohledu tradiční čínské medicíny je v březnu nejcitlivějším orgánem žlučník.

Žlučník se nachází pod játry, se kterými velmi úzce spolupracuje. V tomto orgánu se koncentruje a hromadí žluč, kterou vyrobí játra. Žluč putuje ze žlučníku do tenkého střeva, kde štěpí tuky v potravě, ale také se s ní vyplavují syntetické drogy, přírodní hormony a steroidy.

Pokud žlučník pracuje správně, podnikáme rozhodné činy a jsme pružní ve fyzické a mentální rovině.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- žlučníkové kameny

- bolesti pod žebry na pravé straně těla

- strnulost ramen a krku

- slabé a lámavé nehty

 

Na potíže se žlučníkem mohou poukázat i žízeň, bolest hlavy až migrény, otoky, neaktivita, chorobná spavost až lhostejnost. 

Pokud je hladina žluči příliš nízká, mohou se v tenkém střevě přemnožit bakterie a v důsledku toho dochází ke kvašení živin, plynatosti a nadýmání.

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Žlučníku nejvíce škodí emoce jako:

- nevyjádřený hněv

- frustrace

- nahromaděná zlost a nenávist

- žárlivost

bath-oil-2510783_1920

 

 

Jak posílit správnou funkci žlučníku?

 

1) Upravte jídelníček

Omezte přílišné množství tuků a bílkovin v potravě, ale vyvarujte se drastickým dietám, kde naopak dochází k velkému omezení přijmu tuků. Přemíra alkoholu také neprospívá, ale malé množství vína či piva může podpořit štěpení cholesterolu, takže je ho méně pro tvorbu žlučových kamenů. Jezte pravidelně a omezte příjem škodlivých tuků.

Do jídelníčku zařaďte potraviny kyselejší chuti. Pokud cítíte chuť na kyselá jídla, může to znamenat, že se tělo pokouší zbavit nerovnováhy. Je dobré zvýšit příjem čerstvé zeleniny (fazole lima, zelené fazolky, hrách, červená řepa, mrkev, petržel, zelí, ředkev) a ořechů.

Správnou činnost žlučníku také podporují artyčoky, fenykl, hořčičné listy, citrony, sladké brambory a sójové boby.

 

2) Pracujte s emocemi

Nahromaděné emoce, které v sobě dusíme a hromadíme nás často mohou dostat do stresu. Tyto emoce můžeme vypustit ven různými technikami, jako např. bubnováním nebo sportem. Pro odstranění stresu a napětí také pomáhá tanec.

 

3) Bylinky

Funkci žlučníku a žlučových cest můžete podpořit bylinnými tinkturami (tinktura z pupenů - Ostropestřec, tinktura ze směsi pupenů – Ostropestřec, Rozmarýn, Měsíček, Kopřiva, Rakytník, Třezalka a Jalovec) nebo bylinnými čaji (směs z měsíčku, truskavce, máty, vachty, lomikámene a šalvěji nebo čaj z kořene hořce žlutého).

 

4) Cvičení a pohyb

Cvičení a sport napomáhají vypustit nahromaděné frustrace a napětí v játrech a žlučníku. Vhodná je např. jóga nebo

Tcha-Ťi.

 

5) Aromaterapie

Levandule je uvolňující, uklidňuje a odvádí horko z potlačovaného hněvu. Podporuje také volné proudění energie.

Heřmánek mírní nenávist, frustraci a depresi. Působí na solar plexus, a proto má příznivý vliv při nervovém napětí mentálního i fyzického rázu.

Rozmarýn prohřívá tělo, zlepšuje krevní oběh, podporuje optimismus, sebeúctu a schopnost koncentrace. Není vhodný při vysokém krevním tlaku, horečce, epilepsii, v těhotenství a pro děti do 30 měsíců.

 

Žlučník můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Záchvat žlučníku pomáhají uklidnit jadeit, červený jaspis a růženín. 

Činnost žlučníku podporují amazonit, heliotrop, žlutý jaspis, křišťál, malachit, smaragd, tyrkys, zirkon a žlutý topaz.

Valounky z minerálů

 

Duben patří dle čínské medicíny játrům a na ně se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.