KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Září a slezina se slinivkou – 9.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci srpnu a s ním spojenou termoregulací.

Z pohledu tradiční čínské medicíny měsíci září patří slezina a slinivka.

 

Slezina je zhruba ve velikosti ruky a nachází se na levé straně hrudního koše přesně pod žaludkem. Filtruje krev, shromažďuje ji a čistí. Ničí a odstraňuje spotřebované červené krvinky. Je také největším orgánem lymfatického systému a hraje rozhodující roli při podpoře imunitního systému, neboť vytváří protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté mikroorganismy zvenčí.

Dle čínské mediciny spočívá role sleziny v přeměňování potravy, přijímání živin, oddělování potřebné části potravy od nepotřebné. Aktivní je slezina mezi 9. a 11. hodinou, což je vhodná doba pro dokončení přeměny a trávení potravy na energii.

 

Slinivka břišní se nachází za žaludkem a skrze trubici je spojena s tenkým střevem. Patří k hormonálnímu systému, produkuje enzymy, které podporují štěpení potravin v tenkém střevě. Hraje významnou roli při rovnováze hladiny krevního cukru v těle a produkuje inzulin a glukagon. Glukagon přeměňuje glykogen nahromaděný v játrech v glukózu. Tím vzrůstá hladina cukru v krvi a dodává tak tělu energii. Inzulin naproti tomu hladinu cukru snižuje tím, že přemění přebytečnou glukózu v glykogen nebo tuk.

 

Pokud není slezina v rovnováze, mohou se objevit emoce jako:

- pocity osamělosti

- roztržitost

- nejistota

- nestabilita

- starosti až obsese

- neklidný spánek

- sobecké a fixované chování

- neustále se vracející negativní myšlenky

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- nafouklé břicho

- pocit plnosti a hromadění vody

- pocit těžkých nohou

- nažloutlá barva kůže

- hromadění vlhkého tepla a hlenu

- řídká stolice a průjmy

- obtíže s močením a vaginální výměšky

 

Jak posílit správnou funkci sleziny a slinivky?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení sleziny a slinivky

 

Jelikož venkovní teploty již klesají a je i více vlhko, omezte tučné potraviny, sladkosti, kávu, alkohol, syrové ovoce a syrovou zeleninu a mléčné výrobky. Tyto potraviny ve slezině způsobují vlhkost, čímž oslabují i krev. Vhodnější jsou sušší a zahřívací potraviny jako jsou jáhly, sladké brambory, kořenová zelenina, špenát, zelené fazole, cukety, okurky, zelený salát, fazole mungo, oves, hrách, cizrna, kaštany, rýže, vepřové a jehněčí maso.

 

Pokud se potřebujete zbavit vlhkosti a nahromaděné vody z těla, jsou vhodné například celer, kopr, vojtěška, křen, dýně, houby, fazole (adzuki, černé a ledvinové fazole), mořské řasy, ječmen, kukuřice, vlašské ořechy, pistácie, citrony, hořčice, petržel, cibule a kuřecí maso. Z ovoce se doporučují jablka, třešně, datle, hrozny, broskve, hrušky, švestky, maliny a jahody.

 

Někteří lidé mají spíše studenou a slabší konstituci a přespříliš syrové stravy může symptomy zhoršit a její dlouhodobé užívání může vést ke ztížení a oslabení procesu trávení. Zeleninu je tedy ideální alespoň lehce podusit v páře, aby byla pro tělo stravitelnější. I k zelenému salátu je doporučováno jíst teplé jídlo nebo si připravit zálivku se zázvorem, abyste udrželi slezinu suchou.

 

Potraviny podporující slinivku břišní jsou květák, okurky, česnek, zelené fazole, cibule, oves, pohanka, sojové boby a jiné luštěniny. Tyto potraviny zároveň udržují hladinu krevního cukru. Mezi vysoce hodnotné krvetvorné potraviny patří liči, listová zelenina, červená řepa, meruňky, fíky, řasy (spirulina), kopřivy, vejce a ryby.

 

vegetables-1085063_1920

 

 

2) Bylinky a koření

 

Funkci sleziny a slinivky je možné podpořit bylinnými tinkturami nebo bylinnými čaji např. z černého bezu, šípku a fenyklu.

Z koření je vhodný zahřívací zázvor, kardamon, koriandr, muškátový oříšek, ženšen, skořice, černý pepř, kajenský pepř nebo majoránka.

 

spices-4185324_1920

 

3) Éterické oleje

 

Hořký pomeranč pomáhá regulovat při blokádě energie nebo symptomech jako jsou výtok a výhřezy v podbřišku, je vhodný při nadmutém břiše, harmonizuje trávení a uvolňuje křeče.

Myrha je vhodná pro osoby se studenými končetinami, a navíc pomáhá i od obtíží s vaginálním výtokem.

Majoránka uvolňuje a posiluje ve chvílích slabosti a vyčerpání, uklidňuje emoce, závislosti, nutkavé myšlenky a touhy a uvolňuje svalové křeče ve spodní části zad a tenkého střeva.

Zázvor pomáhá při otocích břicha a nadmutí.

Zklidňující a posilující účinky mají také fenykl, černý pepř, citrón, bergamot, levandule, eukalyptus nebo rozmarýn.

Pomoci mohou i Bachovy květové esence. Red Chestnut je vhodný pro nadměrně ochranitelské osoby ve vztahu k milovaným lidem. White Chestnut je proti nechtěným a vyčerpávajícím myšlenkám nebo Heather pro osoby, které se příliš zabývají vlastními starostmi a zdravím.

 

4) Reflexní terapie

 

Reflexní bod slinivky se nachází na obout chodidlech a dlaních, bod sleziny na levém chodidle a levé dlani. Můžete zkusit palcem přejíždět přes tyto oblasti od vnější hrany chodidla nebo dlaně k vnitřní hraně. Pokud chcete posílit tok energie ve slezině a slinivce, stlačujte body po dobu jedné minuty nebo body lehce masírujte.

Sleziny a slinivka břišní jsou ve spojení se stejným meridiánem, který má za úkol pohybovat potravou, přeměňovat ji v energii a tu pak rozdělovat do různých tělesných oblastí.

Stimulace těchto bodů pomáhá odvést vlhkost z těla a zmírnit bolest obzvláště u gynekologických potížích, uklidňuje, pomáhá od těkavosti a vyživuje krev.

 

Slezinu a slinivku můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Pro posílení sleziny: rubín, granát, rubelit, olivín, jadeit, červený jaspis, mookait, heliotrop, pyrit, hematit, rodochrozit

 

Při poruchách sleziny: jadeit, sluneční a měsíční kámen, perla, onyx, olivín, křišťál

 

Pro posílení slinivky: karneol, korál, fluorit

 

gems-4423280_1920

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.