KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Vonné tyčinky

Vonné tyčinky známe všichni a většina z nás je i používá. Ale co vlastně víme o vonných tyčinkách, ať už o jejich historii, možnostech užití či účincích?

CO JSOU VONNÉ TYČINKY?

Vonné tyčinky jsou jedním z druhů kadidla, který je již tradičně užíván zejména v asijských státech. V řadě států se jedná o náboženskou potřebu, a to například v Bangladéši, Barmě, Číně, Indii a jiných asijských státech. Jedná se o posvátné umění, které se zachovalo z dob starověku až do dnešní doby.

Tato několik tisíciletí dlouhá tradice je spjata kupříkladu v islámské kultuře se svatebními a úmrtními obřady. V Hinduismu a buddhismu je spalování vonných tyčinek spojováno s přivoláním dobrých duchů a zahánění démonů. S pálením vonných tyčinek se můžeme setkat při chrámových obřadech v Číně a rovněž také při různých magických obřadech.

Původ vonných tyčinek můžeme najít Tibetu, Indii, Číně a Japonsku, kde se jejich výroba stala již tradiční, avšak stejně jako řada dalších dovedností a fragmentů kultury se postupem času dostala z východu do Evropy a dále pak do celého světa, tak i vonné tyčinky se postupně rozšířily do celého světa. Za ty, kdo první začali užívat vonných pryskyřic, bambusových třísek a bylin, bývají považování Buddhističtí mniši, kdybychom se však snažili najít prapůvod vykuřování, musely bychom hluboko do historie, jelikož již ve starověkém Egyptě se užívalo vykuřování, jeho historie je tedy zhruba stejně stará jako užívání ohně.

JAKÉ JSOU ÚČINKY VONNÝCH TYČINEK? 

Již samotný pohled na kouř, který pomalu stoupá z vonných tyčinek, a který nás uklidňuje a mnohdy nás přiměje zpomalit a zastavit se v dnešní hektické době působí omamně, je to však právě jejich vůně, kterou intenzivně vnímáme při jejich pálení. Díky této vůni můžeme prohloubit dobrou náladu, vnímání či pocity. Vůně nám pomůže k uklidnění, relaxaci či zcela prakticky, k provonění interiéru. A i když nám některé vonné tyčinky hned nevoní, toto se může časem změnit, a to dle nálady, kterou zrovna máme a co pociťujeme. I v dnešní době je pálení vonných tyčinek součástí očistných technik ve Feng Shui.

Vonné tyčinky

DRUHY VONNÝCH TYČINEK

Na trhu je velké množství vonných tyčinek, z něhož si můžeme vybrat.  Mezi nejtradičnější vonné tyčinky patří nepálské a tibetské, jsou vyráběné dle starodávných receptur. Jsou převážně bez bambusové štěpiny a jde o směs bylin, která ve navodí prostředí budhistických chrámů.

Volit je možné také podle vůně tyčinek, jelikož ani při pálení vonných tyčinek se nevyhneme aromaterapeutickým účinkům vůní. Řada z nás ocení vonné tyčinky, které pomáhají zmírnit příznaky spojené se stresem, stojícím v cestě ke zdraví, štěstí a klidu.  Tyto tyčinky očišťují, uvolňují a regenerují a pomáhají uvolňovat rušivé energie.

Milovníci meditace a jógy ocení vůni indických vonných tyčinek Satya Nag Champa, jejichž vůně pomůže pohroužit se hlouběji do svého nitra.

Pálení vonných tyčinek lze pojmout i ryze prakticky, a to jako dezinfekci ovzduší.

Stejný účinek jako vonné tyčinky splní rovněž tak i vonné kužele, které jsou vyráběny z bylin, koření a přírodních olejů. Indické vonné kužele jsou určeny k meditacím, relaxaci, uvolnění a k vytvoření příjemné inspirativní orientální nálady.

Tyčinky jsou používány tak, že se zapálí vonná tyčinka na jednom konci, nechá se na okamžik rozhořet a poté se plamen uhasí, tak, aby konec vonné tyčinky stále žhnul. Je vhodné je umístit do stojánku nebo je možno je pálit v bílém písku či zapíchnuté v květináči se zemí.