KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Únor a ledviny - 2.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci lednu a s ním spojeného močového měchýře.

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejcitlivějším orgánem ledviny, které společně s močovým měchýřem a močovou trubicí tvoří močový systém důležitý pro vylučování toxinů z našeho těla.

Hlavním úkolem ledvin je udržet na dobré úrovni a v rovnováze celé hospodářství minerálních látek, kyselin a zásad, výživných látek, vitamínů a hormonů. Ledviny také vylučují škodlivé látky a odpadní produkty (kyselinu močovou) a zároveň udržují vodu a životně důležité látky v organismu.

Podle čínské medicíny ledviny v našem těle hromadí energii jin a jang a poukazují na naší vitalitu. Pokud jsou tyto energie v ledvinách v nerovnováze, může docházet k potížím v partnerské a sexuální oblasti. Naopak přílišná sexuální aktivita nebo častá těhotenství mohou tělo oslabit a vyčerpat energii ledvin, což může vést ke snížení vitality.

 

vesebetegseg-0215

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

 

- tmavé váčky pod očima

- výraznější chuť na slané

- častěji se mastící vlasy, šedivění či jejich ztráta

- otoky

- bolesti v dolní části zad

- zvýšená lámavost kostí

- předčasné stárnutí

- slabý sexuální rozvoj až sterilita a impotence

 

Pokud je funkce ledvin a jejich činnost zeslabena, ukládají se v těle toxiny, vápník a vedlejší produkty, které mohou vést např. k ledvinovým kamenům nebo ateroskleróze.

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Na emoční úrovni se nerovnováha energií ledvin může projevit:

 

- strachem

- nedostatkem vůle

- záchvaty paniky

- slabostí

- potížemi s učením a soustředěním

- depresemi

 

Stresem jsou zatíženy nejen ledviny, ale i nadledvinky, které jsou umístěny na obou horních stranách ledvin a produkují stresový hormon adrenalin. Hrají i důležitou roli při termoregulaci, zvyšování úrovně energie a sexuality.

 

chinese-herbal-medicine-2993344_1920

 

Jak posílit správnou funkci ledvin?

 

1) Omezte kyselinotvorné potraviny a nápoje jako káva, černý čaj, bílý chléb, sušenky a jiné sladkosti. Vyhněte se také pšenici a žitu, jelikož také obsahují velké množství kyselin. Naopak zvyšte konzumaci čerstvé ovoce, zeleniny a prosa/jáhly. Vhodné jsou také odkyselující čaje.

 

2) Dodržujte pitný režim. Je prospěšné pít čistou vodu pokojové teploty. Vyřaďte také alkohol a kávu.

 

3) Funkci ledvin je vhodné podpořit bylinnými tinkturami (např. ze zlatobýlu, tykve, vrbovky, jehlice trnité, lichořeřišnice, tužebníku a svízele) nebo bylinnými čaji (např. ze zlatobýlu, břízy, kopřivy, jitrocele, truskavce, přesličky a svízele). Kopřiva je též vynikající pokud vás trápí ledvinové kameny a uvádí do rovnováhy správnou funkci nadledvinek.

 

4) K prohřívání organismu je vhodný zázvorový čaj a zeleninové a masové vývary s velkým podílem kořenové zeleniny. Při potížích s ledvinami se také doporučuje konzumovat ječmen, vepřové maso, datle, řasy a potraviny bohaté na sodík (fazole adzuki, černé a ledvinové fazole a celer). Vhodné je také zařadit do svého jídelníčku ryby, proso/jáhly a pohanku, která má prohřívací schopnost. Sezamová semínky zlepšují kvalitu krve a navrací prošedivělým vlasům původní barvu.

 

5) Podle tradiční čínské medicíny bychom v zimě měli spíše udržovat a regenerovat energii. Zima tedy není vhodná pro náročnější tělesná cvičení. Nejvhodnějšími aktivitami pro zahřátí a rozpohybování čchi a krve jsou procházky, plavání nebo Tchai-Ťi.

 

6) Skvělými pomocníky jsou i aromaterapie, koupelové soli, tělové oleje a éterické oleje (např. cypřiš, cedr, fenykl, zázvor, jalovec, tymián). Pomoci mohou také Bachovy květové esence a masáže v oblasti meridiánu ledvin (od klíční kosti po spodní stranu chodidla).

 

crystals-1567953_1920

 

Ledviny můžeme podpořit také s pomocí minerálů.

 

Pro posílení činnosti ledvin se doporučuje:

 

Jadeit a Nefrit podporují činnost ledvin pokud se budou nosit jako náhrdelník, přívěsek nebo jiný šperk. Valounky minerálů se přikládají přímo na oblast ledvin. Jadeit a nefrit zamezují usazování škodlivých a toxických látek v močových cestách a tvorbě ledvinových kamenů. Pomáhají získat vyrovnanost a harmonii.

 

Olivín posiluje vylučovací funkci ledvin. Reguluje odvod toxických látek a odpadních produktů a podporuje vylučování moče. Olivín pomáhá postavit se a vyrovnat se s duševními problémy, které oslabují činnost ledvin.

 

Serpentin podporuje správnou funkci ledvin. Valounek kamene se přikládá přímo na oblast ledvin. Pozitivní účinky má i nošení náhrdelníku, přívěsku či jiného šperku ze serpentinu.

DSCF9381

 

Březen patří dle čínské medicíny žlučníku a na něj se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.