KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Srpen a termoregulace – 8.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci červenci a s ním spojeným krevním oběhem.

Z pohledu tradiční čínské medicíny měsíci srpnu patří termoregulace neboli tři ohřívače. Tyto ohřívače představují proudy energie v nás, které jsou vysílány do jednotlivých orgánů. Tekutiny, stravu i vzduch, které do těla přijmeme, orgány přemění v esenci. Tato esence tvoří základ pro další tvorbu čchi, krve a tělesných tekutin.

Tři ohřívače jsou rozděleny na horní, střední a dolní. Dle čínské medicíny je horní ohřívač jako mlha, střední jako mokřina a dolní je jako kanál.

 

Horní ohřívač – mlha

Tento ohřívač se nachází mezi klíční a hrudní kostí a sahá až k bránici.

Horní ohřívač podporuje funkci srdce a plic, setkává se zde čchi s energiemi získanými pomocí dechu a podílí se na zateplování těla.

Číňané tuto energii nazývají „mlha“, neboť stejně jako mlha tato čchi padá ze shora do celého organismu a prostupuje jím. Aby horní ohřívač mohl tuto energii rozptýlit do celého organismu, musí ji nejprve přijmout. K tomu slouží čchi, která vzniká ve slezině a žaludku poté, co ji orgány přemění z potravy. Energie žaludku ji následně pošle nahoru, kde jí plíce dodají vzduch, srdce poskytne červené krevní barvivo a tím vznikne krev. Ta se následně skrze plíce dostane do cév, aby mohla kolovat a vyživovat celá organismus.

 

Stření ohřívač – mokřad

Začíná v žaludku a bránic a končí v oblasti pupíky, ale vystupuje až po čchi horního ohřívače.

Stření ohřívač získává čchi a základní složky z potravy a souvisí s procesy spojenými s činností sleziny, žaludku, jater a žlučníku.

Čchi středního ohřívače podporuje obnovování, tvorbu a rozvádění čchi a krve. V této oblasti je oddělováno čisté a použitelné (esence stravy stoupá vzhůru) od nečistého a již nepotřebného (zbytky stravy klesají dolů).

Číňané jej nazývají mokřad, jelikož zde se zkonzumovaná strava rozkládá a proměňuje.

 

Dolní ohřívač – kanál

Nachází se v oblasti pupíku a sahá až po kostrč.

Dolní ohřívač je spojen s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým a tlustým střevem a reguluje vylučování zbytků látkové výměny. Tento ohřívač je proto přirovnáván ke kanálu, jelikož řídí vylučování.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

 

Při onemocnění horního ohřívače se může vyskytnout kašel, pocit dušnosti a ovlivňuje funkci plic a srdce.

Poruchy středního ohřívače často vedou k potížím se zažíváním, nadýmání a zácpě (při horkosti), špatnému trávení, průjmu (při chladu) a přenášejí se zejména na činnost sleziny a žaludku.

Pokud není v pořádku dolní ohřívač, je negativně ovlivněna především funkce ledvin, střev a močového měchýře. Při horkosti dochází k zácpám, potížím s močením, zástavě močení. Při chladu se naopak objevuje časté močení nebo průjmy

 

Jak posílit správnou funkci trojitého ohřívače?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení trojitého ohřívače

 

Správní strava hraje klíčovou roli pro správnou funkci trojitého ohřívače. Potraviny mají určitou termickou povahu, a proto by se stravovací zvyklosti a volba potravin vždy přizpůsobit ročnímu období.

Na podzim a v zimě, kdy je důležité teplo, je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny prohřívacího charakteru. Naproti tomu v létě je vhodnější lehčí a více osvěžující a ochlazující strava. V teplých dnech bychom měli také omezit maso, jelikož se pro svou teplou povahu hodí spíše konzumovat v chladných dnech, kdy nám dodá dostatek potřebné energie a tepla.

V teplých dnech je vhodnější do jídelníčku zařadit potraviny jak neutrálního, tak chladného charakteru. Z neutrálních jsou vhodné hrách, čočka, fazole adzuki, cizrna, sója, kukuřice, celozrnná rýže, brambory, mrkev, olivy, paprika, polníček, dýňová semínka a ořechy. Osvěžující účinky mají především tofu, fazole mungo, artyčoky, avokádo, brokolice, řapíkatý celer, cuketa, chřest, kapusta, okurka, rajče, ředkvička, špenát, štěrbák, kysané zelí, žampiony, angrešt, banány, brusinky, citrony, pomeranč, grep, hrušky, jablka, jahody, kiwi, mango, melouny, papája a rybíz.

Tyto potraviny navíc obsahují mnoho vitamínů, které podporují krvetvorbu a správný krevní oběh.

Důležité je také myslet na dostatek tekutin a pitný režim. Nejvhodnější je čistá voda, voda s bylinkami či s citronem a bílý čaj. Pro osvěžení je vhodný zelený čaj.

 

colorful-3667662_1920

 

2) Bylinky a koření

 

Správnou činnosti trojitého ohřívače a orgánů, které s jeho funkcí souvisí je vhodné podpořit bylinnými tinkturami nebo čaji např. čaj z máty, kopřivy, smetanky nebo chryzantémy.

V případě chladných dnů je možné využít zázvor, který prokrvuje orgány a zároveň posiluje imunitní systém, kayenský pepř povzbuzující srdce, krevní oběh a trávení, rozmarýn, majoránku, kmín, fenykl, kurkumu nebo skořici.

 

herbal-tea-1410565_1920

 

3) Éterické oleje

 

Cypřiš reguluje krevní oběh a pomáhá při křečích, zároveň posiluje duši a čchi, uvolňuje dech. Pomáhá tělu zbavit se toxických látek a působí proti depresím.

V horkých dnech mají příznivý účinek oleje ochlazující povahy jako jsou máta, citron, levandule.

Z prohřívacích olejů mohou být prospěšné zázvor, kasie nebo skořice.

 

4) Tělesná cvičení a eliminace stresu

 

Velmi vhodným cvičením pro zprůchodnění trojitého ohřívače je čchi-kung. Toto starodávné čínské cvičení harmonizuje energetický systém těla, a vede tak k psychickému i fyzickému zdraví. S jeho pomocí lze dosáhnout zklidnění těla i mysli, zvýšení odolnosti vůči stresu, zlepšení paměti, koncentrace, intuice a komunikačních schopností. Součástí cvičení jsou také meditace a dechová cvičení, které mají vyrovnat proudění čchi v těle. Toto cvičení je vhodné pro každého bez ohledu na věk nebo kondici.

Trojitý ohřívač velmi úzce souvisí s funkcí žláz s vnitřní sekrecí a je potřeba se zaměřit i na tuto oblast. Tyto žlázy ovlivňují také naší náladu, neboť vyplavují tzv. hormony štěstí. Často stačí zajít na své oblíbené místo a relaxovat (např. v přírodě).

 

Termoregulaci můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Melounový turmalín působí při zablokovaných energetických proudech v těle. Je možné použít i jiné odrůdy turmalínu. Při zablokování energie by hrot kamene při přiložení na přední části těla měl směřovat nahoru, naproti tomu na zadní straně by měl být přiložen hrotem dolů.

 

Z dalších kamenů lze použít rudý jaspis, granát, hematit, jantar, tygří oko, topaz, diamant a rubín.

 

nature-3297185_1920

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.