KOMPLETNÍ VÝPRODEJ! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Říjen a žaludek – 10.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci září a s ním spojenou slezinou se slinivkou.

Z pohledu tradiční čínské medicíny měsíci říjnu patří žaludek.

 

Žaludek se nachází na levé straně těla pod bránicí. Jeho úkolem je přijímání a trávení potravy. Enzymy obsažené ve slinách štěpí škroby v potravě na jednodušší formu cukru. Sliny zvlhčují potravu, aby snáze putovala jícnem do žaludku, kde silně kyselé trávící šťávy rozkládají bílkoviny. Žaludek se střídavě napíná a uvolňuje, díky čemuž se potrava lépe smísí s enzymy a nakonec vznikne tzv. chymus (trávenina). Trávenina následně putuje do dvanáctníku, kde v trávení pokračují šťávy ze žlučníku a slinivky.

 

Podle čínské tradiční medicíny je žaludek považován za tzv. moře výživy. Žaludek je totiž prvním orgánem přijmu a přeměny potravy v energii, odděluje čisté od nečistého. Čisté pošle do sleziny a nečisté do tenkého střeva. Partnerským orgánem je slezina.

 

Pokud není žaludek v rovnováze, mohou se objevit emoce jako:

- neklid

- nejistota

- zatrpklost

- nespokojenost

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- těžkosti a bolesti v oblasti žaludku

- nadýmání

- zácpa

- vředy v žaludku a dvanáctníku

- chronická gastritida

- poruchy termoregulace

- afty v ústech

- nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu

 

Jak posílit správnou funkci žaludku?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení žaludku

 

Žaludek je nejaktivnější mezi 7. a 9. hodinou ranní. Je tedy vhodné nalačno vypít šálek zázvorového čaje s hnědým cukrem. U některých lidí, ale může mít naopak nepříznivé účinky (např. u vředů). V tomto případě zkuste raději kyselé zelí a šťávu z něj a kořeněným ostřejším jídlům se vyhněte.

Určitě se vyvarujte tučným, umělým potravinám, sladkostem, kávě, alkoholu, vyšší spotřebě syrového ovoce a syrové zeleniny a mléčným výrobkům, které zakyselují a zahleňují (kromě kozích).

Pokud vás trápí časté nadýmání nebo máte oslabené trávení, omezte i ořechy.

Posilující potraviny pro žaludek jsou jáhly, kořenová zelenina a hlízy, které podporují navíc i slezinu, bílá řepa, dýně a sladké brambory, které jsou bohaté na vitamín A, sodík a vápník.

Pro podporu energie žaludku jsou vhodné meruňky, jablka, třešně, datle, hroznové víno, broskve, hrušky, švestky a maliny.

Ovoce by mělo být krátce podušené v páře, aby bylo lépe stravitelné. Vhodné jsou i vlašské ořechy, zelený salát, okurky, špenát, rýže, brambory, fazole mungo, cizrna, vepřové a jehněčí maso.

 

Čínská medicína klade důraz na pravidelnost jídel. Jezte ideálně jednotlivá jídla každý den ve stejný čas a nevynechávejte snídani.

Jezte raději menší porce, jelikož velké porce nedokáže žaludek správně strávit.

Rovněž není vhodné jíst pozdě v noci, protože tělo spotřebuje mnoho energie a zatíží trávící soustavu.

Pro podporu správného trávení by měl být jídelníček také přizpůsoben ročnímu období a lokálním potravinám. Pro tělo je takováto strava mnohem přijatelnější.

 

2) Bylinky a koření

 

Pro posílení trávení je nejvhodnějších čaj z čerstvého zázvoru.

Čaj z máty peprné zmírňuje horkost v žaludku a navíc usnadňuje trávení.

Pomoci mohou také bylinné čaje z fenyklu, slézu, kontryhele, řepíku, lékořice nebo heřmánku.

Z koření je vhodný kardamon, koriandr, muškátový oříšek, ženšen, skořice, černý pepř, kajenský pepř nebo majoránka.

 

teacup-2325722_1920

 

 

3) Éterické oleje

 

Hořký pomeranč, zázvor nebo kmín jsou vhodné při nadýmání, bolestech a křečích v břišní krajině.

Kardamon pomáhá při poruchách trávení (z důsledku nervového zatížení) a je navíc účinný proti škytavce a plynatosti.

Zklidňující a posilující účinek mají také koriandr, fenykl, černý pepř, bergamot, levandule, eukalyptus nebo rozmarýn.

Máta peprná je vhodná při akutních potížích jako jsou bolesti břicha, poruchy trávení, nevolnosti, zvracení, průjmy a nadýmání.

Pomoci mohou i Bachovy květové esence. White Chestnut je proti nechtěným a vyčerpávajícím myšlenkám. Chicory je vhodný pro osoby, které mají tendenci neustále o někoho mateřsky pečovat, dělají si příliš starostí a mohou mít až přivlastňovací chování.

 

aromatherapy-3173580_1920

 

 

4) Reflexní terapie

 

Reflexní body pro žaludek se nacházejí na vnitřní straně levého a pravého chodidla. Tak i na dlaních. Putujte palcem přes tyto oblasti od vnější hrany chodidla/dlaně k vnitřní hraně. Pro posílení toku energie žaludku se doporučuje stlačovat body po dobu jedné minuty nebo je masírovat. Stlačování těchto bodů pomáhá překonat únavu a je účinné při poruchách trávení.

 

5) Cvičení

 

Cvičit můžete začít pozvolna, prospěšné jsou i procházky na čerstvém vzduchu. Můžete zkusit rovněž protahující cvičení pro meridián žaludku. V kleku položte ruce na podlahu, páteř držte vzpřímenou, pomalu nadechujte a přesuňte váhu na ruce. S výdechem tlačte boky nahoru a hlavu nechte klesnout dozadu a pokuste se v této pozici uvolnit. Dbejte na to, abyste se protahovacími cviky zahřáli.

 

Žaludek můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Achát (Se signaturou žaludku má páskování, které připomíná vnitřní dutinu žaludku. Z této odrůdy je obzvláště vhodný žlutohnědý achát, popř. s jádrem z křišťálu.) pomáhá při všech žaludečních potížích i z psychického pohledu. Posiluje sliznici žaludku, zklidňuje záněty a pomáhá i při celkovém pocitu zatíženosti žaludku. Achát přináší stabilitu, tudíž lze snadněji překonávat věci, které „leží v žaludku“.

 

Jantar pomáhá při nevolnosti, která vznikla z důvodů různých zánětů nebo u žaludečních vředů. Jantar posiluje žaludeční sliznici a pomáhá překonat stav při nechutenství. Z duševního hlediska je jantar kamenem bezstarostnosti, štěstí a veselí.

 

Jantar

 

Diaspor pomáhá proti pálení žáhy a při překyselení žaludku. Diaspor má zklidňující účinky při nervozitě, stavech strachu a pocitech viny, vzniklých z nepodložených příčin.

 

Magnezit také pomáhá při pálení žáhy, při překyselení žaludku a žaludečních křečích. Zklidňuje škytavku a navozuje klid při nervozitě, pocitech strachu a podrážděnosti.

 

Horský křišťál zmírňuje zvracení při silné nevolnosti. Křišťál při obtížích držte v dlani nebo jej položte na oblast břicha hrotem směrem nahoru.

 

Dumortierit zklidňuje nevolnost a dráždivé stavy. Valounek nebo destičku přiložte na oblast žaludku nebo noste náhrdelník či jiný šperk.

 

Malachit podporuje zvracení a při nevolnosti může vyvolat zvracení. Malachit se používá při potížích vyvolaných tekutinami nebo jídlem.

 

Smaragd zklidňuje nadýmání všeho druhu. Je možné použít valounky a přikládat je na oblast břicha nebo nosit šperk z tohoto kamene.

 

Turmalín skoryl (černý turmalín) pomáhá při nadýmání v souvislosti se zácpou a používá se podobně jako smaragd.

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.