KOMPLETNÍ VÝPRODEJ! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Prosinec a tlusté střevo - 12.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci listopadu a s ním spojenými plícemi.

Z pohledu tradiční čínské medicíny měsíci prosinci patří tlusté střevo.

 

Tlusté střevo se nachází ve spodní části břišní dutiny a je posledním úsekem trávící soustavy. Jeho úkolem je přijímat zbytky strávené potravy z tenkého střeva, přeměňovat a vyměšovat zbytky nestrávené stravy jako stolici. Tlusté střevo je rozděleno do 3 tračníků, a to vzestupného, příčného a sestupného. K tlustému střevu patří také slepé střevo. Slepé střevo vylučuje tekutinu působící proti bakteriím, plísním a virům. Také přispívá k bezproblémovému vylučování odpadních látek z těla.

Partnerský orgánem tlustého střeva jsou plíce. Pokud dojde k přebytku čchi v tlustém střevě, putuje tato energie vzhůru k plicím.

Tlusté střevo je aktivní mezi 5. a 7. hodinou ranní, a proto je ideální se vyprázdnit v tuto dobu. Pokud vás trápí zácpa nebo problémy s vylučováním v tuto ranní dobu, mohou být potíže způsobeny nerovnováhou v tlustém střevě.

V případě, že je tlusté střevo oslabeno, nejsme ochotni se konfrontovat s potížemi a chybí nám rozhodnost. Toto může vést ke zklamání a zoufalství.

 

Pokud ne tlusté střevo v rovnováze, mohou se objevit emoce jako:

- neustály smutek a pesimismus

- melancholie

- úzkosti a deprese

- apatie

- cynické chování

- jednostranný způsob vidění věcí

- potřeba kontrolovat nebo ovládat druhé

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- průjem nebo zácpa

- nadýmání

- silně a nepříjemně zapáchající stolice

- bolesti a otoky ve spodní části břicha

- ztráta břišního napětí

- zánět slepého střeva

- hemoroidy

- zhoršená paměť a koncentrace

- mastná a aknózní pleť

 

Jak posílit správnou funkci tlustého střeva?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení tlustého střeva

 

Pro podporu tlustého střeva jsou vhodné potraviny jako rýže, jáhly, oves, fazole adzuki, lilek, fermentované sojové boby ve formě miso pasty, květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát.

Pro čistění tlustého střeva je nejvhodnější vláknina. Dle tradiční čínské medicíny ztrácíme čchi pokud jíme rafinované potraviny a potraviny s malým množstvím vlákniny. Vláknina je nutná k urychlení procesu vyměšování a pokud jí není dostatek, obsah střeva stagnuje a může vzniknout onemocnění.

Pokud máte problémy s tlustým střevem, tak by měl jídelníček obsahovat hlavně hodně zeleniny, která se chová zásaditě (vyjma brambor, lilku, rajčat a feferonek).

Avšak se syrovou zeleninou by se to nemělo přehánět, neboť oslabuje slezinu a způsobuje v těle vlhko a chlad. Díky tomu se mohou v těle městnat tekutiny a docházet k nadýmání. Proto by se tělo mělo nejdříve uvést do rovnováhy, např. zahřívacím kořením jako je zázvor a skořice.

Vyhněte se pšeničným klíčkům, které obsahují fytokyseliny a znemožňují tlustému střevu vstřebávání vápníku a hořčíku. Pro střevo nejsou příznivé ani mléčné výrobky a sladkosti, jelikož jsou kyselé a příliš zahleňují. Pokud máte vyšší citlivost, mohou navíc způsobovat průjmy a nadýmání. Vhodnější jsou kozí produkty a kozí mléko.

V případě zácpy se vyvarujte většímu množství masa, neboť může zpomalit peristaltiku střev.

Dbejte na pravidelnost jídel a snídani.

 

vegetables-1584999_1920

 

2) Bylinky a koření

 

K posílení energie tlustého střeva jsou nejvhodnější bylinné čaje z mateřídoušky, heřmánku, řepíku, slézu, máty, fenyklu nebo kontryhelu.

Správnou funkci tlustého střeva můžeme podpořit také bylinnými tinkturami z čekanky, levandule, česneku medvědího, třezalky nebo karmelitánskými kapkami.

Z koření je vhodný černý pepř, muškátový oříšek, hořčice a ředkev daikon.

Česnek a zázvor pomáhají při snížení výskytu hlenu.

Aloe vera pomáhá při zánětech střeva, neboť zklidňuje střevní stěnu.

 

pepper-5501218_1920

 

3) Éterické oleje

 

Heřmánek ulevuje při průjmech, uklidňuje a uvolňuje křeče.

Fenykl uvádí trávící soustavu do rovnováhy. Povzbuzuje tok energie v tlustém střevu, čímž působí proti nadýmání a uvolňuje křeče.

Rozmarýn povzbuzuje činnost střeva.

Levandule, neroli, tea tree a eukalyptus pomáhají při obtížích s bakteriálními či virovými infekcemi.

Pomoci mohou i Bachovy květové esence. Crab Apple pro čištění těla pro osoby trpící pocitem nečistoty. Honeysuckle je vhodný pro osoby, které se nemohou hnout z místa. Je vhodný pro duševní bolest, rozpouští výčitky, pomáhá při traumatech z dětství nebo ze ztráty milované osoby. Pine je vhodný pro jedince se sklony k sebeobviňování a pocitům viny. Walnut pomáhá zbořit negativní model myšlení a povzbuzuje k vypouštění všeho starého a pomáhá nabrat nový směr.

 

fennel-2617_640

 

4) Reflexní terapie

 

Reflexní zóna pro tlusté střevo se nachází na obou chodidlech. S masáží bystě měli začít na pravém chodidle a postupně krouživými pohyby přejít na levé chodidlo. Dbejte přitom na ztvrdlá místa.

Kartáčová masáž je metoda, jak z těla odstranit toxiny a podpořit funkci lymfatického systému. Provádí se na suché kůži po dobu tří minut před koupelí. Kartáč by měl mít dlouho násadu a přírodní štětiny. Kartáčujte dlouhými tahy směrem nahoru spodní i horní stranu chodidel, pozornost věnujte také stehnům a hýždím. Poté zdvihněte paži nahoru a kartáčujte ji odshora dolů až k podpažní jamce, dále kartáčujte trup směrem k srdci. Začněte dole na břiše napravo směrem nahoru, potom doleva a dolů. V oblasti hrudi vždy kartáčujte směrem k podpažním jamkám, buďte velmi jemní.

 

5) Cvičení

Plíce jsou partnerským orgánem tlustého střeva a je tedy velmi důležité, aby střevo fungovalo v pořádku. Zaměřte se proto na správné a hluboké dýchání a cvičení pro uvolnění napětí.

Protahovací cviky na meridián plic a tlustého střeva:

Postavte se a mírně pokrčte kolena. Zkřižte ruce za zády a mírně se předkloňte. Poté zvedněte paže za zády a chvilku v této pozici zůstaňte a zhluboka dýchejte. Cvičení 3x opakujte a uvolněte se.

Dechové cvičení s důrazem na hloubku dechu:

Posaďte se nebo si lehněte, jednu ruku položte na břicho a druhou na hrudník. S každým nádechem se ruka na břiše zvedá a s každým výdechem klesá. Hrudník by se neměl téměř pohybovat.

Při nádechu na chvíli zadržte dech a uvědomte si sílu čerstvého vzduchu.

Cvičení několikrát opakujte.

 

Tlusté střevo můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Achát zmírňuje nadýmání a harmonizuje střevní mikroflóru. Destičky nebo valounky achátu se přikládají přímo na oblast břicha. Z duševního hlediska achát dává potřebnou stabilitu k tomu, aby všechno nepříjemné mohlo být překonáno a „stráveno“. Je vhodné delší dobu nosit náhrdelník, přívěšek, amulet či jiný šperk.

 

Smaragd zklidňuje nadýmání všeho druhu. Je možné použít krystaly nebo valounky s vyobrazením velkých kruhů a přikládat je na oblast břicha nebo nosit jako náhrdelník nebo jiný šperk.

 

Černý turmalín pomáhá při nadýmání v souvislosti se zácpou. Turmalínové tyčinky se pokládají svým hrotem ve směru uložení tlustého střeva. Začíná se na pravé straně, tyčinky se pokládají hrotem směrem nahoru, na břichu pak vlevo a po levé straně oblasti břicha je otočit směrem dolů.

 

la-tourmaline-noire

 

Ametyst podporuje zpětné zásobování tlustého střeva vodou a pomáhá především při průjmech s lehčím průběhem. Také je důležitý, pokud dojde k průjmu v důsledku starostí a jiných psychických problémů.

Vhodné je nosit ametyst jako náhrdelník, přívěšek či jiný šperk nebo každé ráno přikládat krystaly ametystu na břicho.

 

Dumortierit pomáhá při průjmech vzniklých v důsledku nesnášenlivostí na určité potraviny nebo při obtížích spojených se stavy strachu. Aplikace kamene je stejná jako u ametystu.

 

Gagát zklidňuje všechny projevy průjmu pokud se v akutních případech přiloží přímo na oblast břicha nebo se na určitou dobu vloží do úst. Gagát se také může nosit jako šperk.

 

Serpentin pomáhá pokud se průjem střídá se zácpou. Dále při potížích trávení a křečovitých bolestech. Kámen se přikládá na oblast břicha nebo se dlouhodobě nosí jako šperk.

 

Oranžový nebo zelený kalcit s jantarem podporuje peristaltiku střev a pomáhá při zácpě. Uvedenou kombinaci může doplnit také rutil v případě, že se střídá průjem a zácpa.

 

Růžový mechový achát pomáhá při chronické zácpě, zvláště když je činnost střev narušena dlouhodobým užíváním projímadel. Tento kámen má čistící a detoxikační účinky a také reguluje činnost lymfy. Oblázek achátu se přikládá na oblast břicha a nebo se nosí jako šperk. Kámen je také možné vložit na několik dní do sklenice vody a pít po doušcích po celý den.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.