KOMPLETNÍ VÝPRODEJ! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Opál – vlastnosti, účinky, historie a vznik tohoto minerálního kamenu

Opál je velmi zajímavý kámen. Na to proč, a čím vším nám může být prospěšný, se podíváme právě nyní.


Historie opálu

Název opál pochází ze staroindického slova „upala“, což znamená drahý kámen. Lidstvo jej zná už od 6. století před naším letopočtem. Po dlouhá staletí byly ty nejkrásnější opály z východního Slovenska z okolí obce Červenica.


Později však s objevením Ameriky byly nalezeny ještě krásnější. Tehdejší sběratele uchvátily zejména mexické tzv. aztécké opály. Ještě později v polovině 19. století byla objevena další velká naleziště v Austrálii, kde se dodnes těží okolo 95 % celkové produkce.


Vlastnosti opálu

Opál vzniká vysrážením z vychladlých postvulkanických roztoků. Bohužel však vlivem nepříliš pevné atomární vazby mezi atomy kyslíku a křemíku jsou tyto kameny poměrně nestabilní minerály, které je ve své surové podobě někdy velmi snadné poškrábat či rozbít.


Mnohdy nás Opál zaujme svou krásnou barevnou hrou, která se nazývá opalizace. Ta vzniká světelnou interferencí na rozhraní mikroskopických vrstviček kuliček opálu. Někdy jsou opály schopny měnit barvu v závislosti na okolní teplotě, výjimečně i při kontaktu s lidským teplem.

Opál z Austrálie


Objev barvení opálů

Čím jsou způsobeny nejrůznější barvy opálu? Dokáže v sobě uchovat (na to že je kámen), poměrně velké množství vody – obvykle mezi 6-11 %, avšak v některých případech až dokonce 30 %.


To, že opály je možné uměle dobarvovat, bylo objeveno docela náhodou. Jeden z Francouzských těžařů na Slovensku to zjistil jedné noci. Na stole se mu válelo několik opálů, které v pracovní urputnosti omylem polil inkoustem. Tyto kameny se obarvily natolik dokonale, že i po zaschnutí, precizním opláchnutí a vybroušení měly stále modré zabarvení.


Dodnes se takto modře uměle dobarvené opály nazývají chamaleoni.

Opály


Účinky opálu

Schopnost vázat vodu (včetně špíny) a okolní nečistoty lze využívat v léčení. Dokáže do sebe vstřebávat energie, avšak musí být pak také náležitě očištěn, jinak umí vypouštět negativní energii zpět. Z toho důvodu se o něm někdy říká, že v nás probouzí naše skutečné já. Někdy se také nazývá karmický kámen – učí nás, že vše, co vyšleme ven, se nám také vrátí.


Je-li správně naprogramován, může nám pomoci najít vůli k životu. Údajně může pomoci léčit Parkinsona, infekce či horečky. Mimo jiné čistí krev a ledviny. Temný opál pomáhá zmírnit předmenstruační syndrom, zelený zase působí na oči.


Nejlépe je jej nosit na malíčku, srdci nebo solar plexus.


Vyberte si v našem e-shopu náramek z afrického opálu


Druhy opálů

Existuje celá řada různých barev a druhů těchto kamenů. Liší se pak nejen vzhledem, ale hlavně také účinky.


Černohnědý opál – bývá spojován s duchovní čakrou a sexuálními orgány, poslouží při uvolňování sexuálního napětí způsobeného city


Modrý opál – při ztrátě sebedůvěry pomáhá právě tento, mj. přináší citovou úlevu a spojení s duchovním smyslem konání


Třešňový opál – pomáhá navodit pocit soustředění a jasnozřivosti


Chrysopal (modrozelený opál) – podněcuje otevřenost vůči ostatním lidem, díky něj budete moct nahlížet na svět novým pohledem


Ohnivý opál (oranžovočervený) – probouzí vnitřní oheň a zvyšuje osobní sílu, je symbolem naděje


Zelený opál – očišťuje a omlazuje, podporuje citové ozdravení a dobré mezilidské vztahy

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.