Magnetoterapie – šetrná podpora přirozené léčby lidského organismu

Léčba magnety se s úspěchem používá v řade oblastí. Působí proti bolesti, revmatu, blokaci kloubů a mnoha jiných indikací. Magnetické pole působí na buňky, čímž urychluje hojení, metabolismus a podporuje vznik alkalického prostředí nepříznivého pro nežádoucí mikroorganismy, které mohou být příčinou zánětů a infekcí.

Uplatnit ji lze nejen při sportu, ale i ve spánku a při běžných činnostech. Používají se náramky, prsteny a náhrdelníky z hematitu a také měděné.

Jaká je podstata magnetoterapie?

Jedná se o přirozenou a pro organismus šetrnou fyzikální metodu. Je neinvazivní a není jinak návyková.

Působením magnetického pole dochází k ovlivňování tkání lidského těla. Působení probíhá především na buněčné úrovni, což může vést k potlačení (nebo až úplnému odstranění) širokého spektra zdravotních obtíží.

Výhody magnetoterapie jsou:

  • statisticky vysoká úspěšnost u všech dosud známých léčebných metod (uvádí Spiritobchod)

  • minimální rizika (stačí se vyhnout kontraindikacím – viz konec tohoto článku)

  • nízká nákladnost – magnetoterapie není drahá, pořízené předměty se dají používat řadu let

  • často se používá, jakmile selhávají tradiční metody léčby (zejména např. u revmatu apod.)

Magnetické náramky působí v takové šíři díky tomu, že v oblasti zápěstí (kde se nejčastěji nosí) je umístěna řada biologických aktivních bodů propojených s vnitřními orgány. Je to podobná podstata jako u akupunktury, kterou lidstvo zná už tisíce let.

Z toho může vyplynout otázka, na kterém zapěstí magnety vlastně nosit?

Nebývá nějak pevně stanoveno na kterém, např. že by pravák musel preferovat pravé zápěstí apod. Vesměs se doporučuje ze začátku trochu experimentovat a teprve na základě osobních zkušeností se rozhodnout, na kterou ruku náramek umístíte.

Obecně bývá vhodné nosit náramek na té straně těla, kde pociťujete nějaké potíže, bolesti apod.

Aby byl účinek co nejefektivnější, měli byste si hlídat pitný režim.

Magnetický náramek

Účinky magnetoterapie na lidské tělo

Statické magnetické pole o indukci 0,6 Gauss je součástí přirozeného životního prostředí člověka. Jestliže jsou buňky vystaveny působení více než 300 Gauss, přijímají jeho polarizaci a dochází k elektromagnetickým a biochemickým změnám. Tím jsou ovlivněny svalové, imunologické, hormonální, kostní, zažívací i nervové systémy.

Vliv je především na buněčné úrovni, proto není patrný pohledem lidského oka. Magnetoterapie působí celou řadu změn v exponovaných tkáních (ovlivnění kapilárního řečiště, změny vodivosti nerovných vláken atd.), čímž zmírňuje anebo odstraňuje bolest, pomáhá rozšiřovat cévky, zklidňuje otoky, má protizánětlivý a hojivý efekt.

Mimo to podporuje krevní oběh, okysličování krve a tím průnik většího množství výživných látek do buněk, tkání a orgánů. To znamená rovněž lepší odvádění odpadních látek z těla. Magnety pomáhají urychlovat hojící procesy, odbourávat otoky a zmírňovat bolestivé stavy.

Tím vším celkově navozují fyzickou i psychickou pohodu. Nejčastěji se využívají v oblastech rehabilitace, traumatologie, revmatologie, gynekologie aj.

Magnetoterapie pomáhá řešit potíže jako:

  • artritida

  • tenisový loket

  • menstruační bolesti

  • migréna

  • špatná cirkulace krve

  • bolesti kloubů

  • bolesti zad

  • stres

  • nespavost a únava

  • nervozita

Magnetické pole má nejčastěji tyto účinky:

  • Vasodilatace (rozšiřování cév – prokrvení)

  • Analgetické působení (tlumí bolesti)

  • Protizánětlivé působení

  • Myorelaxace (svalové uvolnění)

  • Urychlení hojení

  • Zmírnění otoků (tzv. proti edémové působení)

  • Urychlení hojení kostí, svalů, vazů a kůže

Jaké materiály jsou pro magnetoterapii vhodné?

Existují různé materiály a využívají se různé tvary, ale nejběžnější jsou náramky. Mimo ty existují také náušnice, magnetické vložky do bot a oblíbené jsou také magnetické prsteny.

Magnetoterapii lze aplikovat v řádu měsíců i týdnů. Denní dávka se doporučuje v řádu 3-8 hodin v závislosti na magnetické síle.

Měděné náramky

Měď je velmi důležitý prvek pro tělo a metabolismus lidského organismu. Měděné náramky nepůsobí pouze v místě používání náramku. Měď obecně snižuje unavenost, působí protizánětlivě, podporuje syntézu hemoglobinu a aktivuje enzymy.

Hematitové magnetické prsteny

Hematit je zvláštní, těžký a tvrdý, stříbřitě šedý (tradiční) prostředek magnetoterapie, který napomáhá tvorbě bílých krvinek, zesiluje paměť a zlepšuje prokrvení ledvin. Příznivě působí při problémech s prostatou, tlukotu srdce, lýtkové křeči aj.

Dle orientální medicíny záleží, na kterém prstě se používá. Palec souvisí s dýchacími orgány a působí na játra, ukazovák zase se zažíváním a tlustým střevem, prostředník s dráhou osrdečníku, prsteníček je meridián tří systémů (dýchacího, zažívacího a močového), malík působí na ledviny a dráhu srdce.

Magnetické náhrdelníky

Dokáží uvolňovat napětí šíjového svalstva. U astmatiků navíc zmírňují intenzitu záchvatů a prodlužují intervaly mezi astmatickými záchvaty. Mimo to zmírňují migrény.

Maagnetický náramek

Kontraindikace

Existují případy, kdy není vhodná aplikace magnetoterapie.

  • Osoby s kardiostimulátorem

  • íliš citlivé osoby

  • Těhotné ženy

  • Akutní infekční onemocnění

  • Systémové onemocnění

  • Onkologická onemocnění

Pokud vás tento článek zaujal, zkuste se podívat na další zajímavé články do našeho blogu.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.