KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Listopad a plíce – 11.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci říjnu a s ním spojeným žaludkem.

Z pohledu tradiční čínské medicíny měsíci listopadu patří plíce.

 

Plíce jsou párovým orgánem v hrudní oblasti a od břišních orgánů jsou odděleny bránicí. Jejich úkolem je zásobovat buňky v těle kyslíkem, který je k nim dopravován krví. Spotřebovaný vzduch s obsahem oxidu uhličitého je pak z plic vypuzen vydechováním.

 

Podle tradiční čínské medicíny plíce přijímají ze vzduchu čisté čchi a rozdělují ji po celém těle a vydechováním se zbavují již nepotřebné čchi. Zároveň jsou plíce místem, kde se rodí tělesná čchi, která se vytváří mísením čisté čchi přijímané ze vzduchu a esencí, která vzniká při trávení potravy ve slezině. Čchi sleziny esenci dopravuje nahoru do plic. Také odpovídají za ochranné čchi, které střeží před vnějšími faktory jsou jsou vítr, chlad a vlhkost. Dýchání a řízení čchi jsou dvě na sobě závislé funkce. Pokud je oslabené dýchání, bude oslabena i tvorba čchi, doprava čchi v těle a s ní i tvorba a přeprava krve, tekutin, výživy apod. Pokud dojde k prázdnotě čchi, dojde k oslabení dechové kapacity a činnosti plic.

 

Pokud nejsou plíce v rovnováze, mohou se objevit emoce jako:

- smutek

- pesimismus

- melancholie

- úzkosti

- deprese

- apatie

- absence inspirace

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

- bledá pokožka

- těžkosti a bolesti v oblasti hrudníku

- ztížené dýchání

- dušnost

- kašel

- astma

- problémy s nosní dutinou a krkem

- nadměrné nebo nedostatečné pocení

- zánět krku, průdušek nebo plicní emfyzém

 

S plícemi je rovněž ve spojitosti kůže, která také dýchá. Mnoho kožních problémů jako je lupenka, ekzémy, suchá a drsná kůže proto poukazují na nerovnováhu energie plic.

Plíce jsou nejaktivnější mezi 3. a 5. hodinou ranní. V případě nerovnováhy energie plic se můžete probouzet ze spánku právě v tuto dobu.

 

Jak posílit správnou funkci plic?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení plic

 

Pro povzbuzení funkce plic jsou vhodné houby shitake, mrkev, hrušky, mandarinky, planá jablka, ředkvičky, olivy, vlašské ořechy a jedlé kaštany.

Během podzimu, kdy převažuje sucho a chlad, je nejvhodnější do jídelníčku zařadit potraviny vlhčího a prohřívacího charakteru.

Před suchem v plicích chrání řeřicha, hořčice, bíla řepa, čínské zelí, celer, jahody, meruňky a vaječný bílek.

V případě zahlenění se vyhněte sladkostem, mléčným výrobkům (vyjma kozích) a pomerančové šťávě. Tyto potraviny zakyselují a zvyšují produkci hlenu.

Vyhněte se rovněž kouření, nadměrného pití kávy, červeného vína a černého čaje, které v plicích způsobují horko a sucho.

 

2) Bylinky a koření

 

Pro podporu dýchání je vhodná nať z mateřídoušky, jitrocel, květ prvosenky, šípek, květ černého bezu.

Pro podporu horních cest dýchacích je vhodný kořen oman, podběl, fenykl nebo nať z yzopu.

Pro snížení výskytu hlenu jsou prospěšné česnek a zázvor, které hlen vysušují. Vhodná je také inhalace bílé části pórku, díky které se rozpouštějí hleny.

Funkci plic posilují bazalka a máta perná.

Ženšen podporuje zvlhčení suchých plic.

 

ginger-3966502_1920

 

3) Éterické oleje

 

Eukalyptus působí proti zánětu sliznic a čelních dutin, bakteriím a virům a proti nachlazení. Zbavuje tělo hlenu a podporuje imunitní systém.

Šalvěj posiluje energii plic a uvolňuje stísněnou hruď. Lze ji užít i jako vykuřovadlo pro očistu těla, ducha i prostoru.

Borovice má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Je vhodná při nachlazení, rovněž i jako vykuřovadlo.

Tea tree a tymián mírní mentální vyčerpaní, posilují čchi a rozpouštějí hleny.

Pomoci mohou i Bachovy květové esence. Honeysuckle je vhodný pro osoby, které se nemohou hnout z místa. Je vhodný pro duševní bolest, rozpouští výčitky, pomáhá při traumatech z dětství nebo ze ztráty milované osoby. Hornbeam při letargii, apatii, lenosti a nedostatku motivace. Water Violet pro osoby, které se stahují do svého nitra před okolním světem nebo Wild Rose proti slabému toku čchi plic, pokud se zdá, že život ztrácí smysl.

 

4) Reflexní terapie

 

Reflexní body plic leží na obou bříškách chodidel. Tato místa masírujte a věnujte se ztvrdlým a bolestivým místům. Aby jste se zbavili těchto míst, je třeba nohy masírovat každý den nebo každý druhý den několik minut. Palcem putujte přes tyto oblasti od vnější hrany chodidla k vnitřní hraně.

Pokud chcete posílit tok energie plic, stlačujte nebo masírujte tyto body po doby jedné minuty. Stlačování těchto bodů může pomoci překonat únavu a je účinné při poruchách s dýcháním nebo při vyčerpaní.

Reflexní místa plic se nachází i na hřbetech rukou. Tyto místa můžete jemně promasírovat.

 

5) Cvičení

 

Pro plíce jsou vhodná cvičení, která zvýší tepovou frekvenci a prohloubí dýchání. Vždy by se však mělo provést zahřívací cvičení. Velmi vhodné je i několik pozic z jógy.

Protahovací cviky na meridián plic a tlustého střeva:

Postavte se a mírně pokrčte kolena. Zkřižte ruce za zády a mírně se předkloňte. Poté zvedněte paže za zády a chvilku v této pozici zůstaňte a zhluboka dýchejte. Cvičení 3x opakujte a uvolněte se.

Dechové cvičení s důrazem na hloubku dechu:

Posaďte se nebo si lehněte, jednu ruku položte na břicho a druhou na hrudník. S každým nádechem se ruka na břiše zvedá a s každým výdechem klesá. Hrudník by se neměl téměř pohybovat.

Při nádechu na chvíli zadržte dech a uvědomte si sílu čerstvého vzduchu.

Cvičení několikrát opakujte.

 

Plíce můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Akvamarín zklidňuje kašel v souvislosti s alergiemi, nachlazením nebo při nervozitě a velmi silném napětí. Pomáhá zvláště tehdy, kdy je potřeba uvolnit a pročistit dýchací cesty.

 

s-l1600 (11)

 

Drahý opál velmi rychle účinkuje proti kašli, vyvolaném z různých příčin. Podporuje vylučování hlenu, pokud nejde vypudit a uvolňuje krk a oblast hrudníku a prsou.

 

Fluorit je účinný u suchého dráždivého kašle nezávisle na vnějších dráždivých faktorech nebo v souvislosti s nachlazením.

 

Mechový achát ovlivňuje především dlouhotrvající kašel. Pomáhá proti kašli v důsledku kouření, ale také vyvolaném z nachlazení. Vyžaduje dlouhou léčbu.

 

Rutil – křemen zmírňuje kašel v souvislosti s bronchitidou. Pomáhá také při svíravých pocitech a dýchacích potížích především při obtížném nádechu, který dráždí ke kašli. Rutil zmírňuje a uvolňuje napětí v průduškách a oblasti hrudníku.

 

Všechny uvedené kameny je vhodné nosit jako náhrdelník, přívěšek nebo se přikládají přímo na hrudník ve formě surových nebo opracovaných kamenů nebo ve formě krystalů.

 

Smaragd zmírňuje záněty nosní sliznice, uvolňuje sekrety v nose a tím pak usnadňuje dýcháním nosem. Smaragd zklidňuje zpravidla vznik chronických zánětů vedlejších dutin a pomáhá je léčit.

 

Pokud se zánět vedlejších dutin objeví v důsledku nachlazení nebo chřipky, pomáhá heliotrop (na začátku zánětu), chalcedon (aby se aktivovala samočistící funkce lymfy) a mechový achát (při odeznívání) ke snížení běžných onemocnění a zánětů vedlejších dutin nosních.

 

Uvedené kameny používejte ve formě krystalů (smaragd) nebo jako valounky, které se přikládají na oblast nosních dutin a čela. Účinky je možné posílit nošením náhrdelníku, přívěšku nebo amuletu.

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.