KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Levandule lékařská – královna fialové barvy

Téměř každý z nás zná fialově kvetoucí aromatickou rostlinu, která se v současné době stává velmi populární. Jedná se o vytrvalou bylinu, jejíž pěstování v České republice je stále četnější. Výše jmenovaná bylina tvoří polokeře či keříky, které mají dřevnatější stonky a najde široké využití jak v kuchyni tak ve zdravotnictví. Rádi byste se o této zázračné bylince dozvěděli více? Tento článek je určen právě Vám.

PĚSTOVÁNÍ

Výše jmenovaná bylina je nenáročná na pěstování na naší zahradě. Tato má ráda kamenitou půdu a hojný přísun slunečních paprsků, avšak rostlina musí být chráněna před silným větrem. Pro úspěšné pěstování je nutno keřík zaštipovat pro její lepší růst.

DOBA SKLIZNĚ

Lístky byliny sklízíme od jara do podzimu a celé stonky i s květy trháme před rozkvětem, kdy je svazujeme do malých kytiček a necháme je zavěšené ve volném prostoru. Lístky sušíme na stinném místě (nikoliv na přímých slunečních paprscích!) a poté skladujeme v papírových či látkových sáčcích.

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ

Levandule je hojně využívána jako koření, kdy můžeme použít jak její čerstvě natrhané lístky, tak i lístky sušené. Jmenovaná bylinka je také často zpracovávána do podoby limonád, sirupů, čajů a vyskytuje se také jako součást sušenek či dezertů.
Další četné využití najde taktéž jako dekorace při vyhotovování svíček a vonných sáčků. Jako každá bylina najde svoje místo také ve zdravotnictví.

Pytlíček s levandulí

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Shora jmenovaná bylina obsahuje účinné látky, kterými jsou například třísloviny, pryskyřice, hořčiny a silice, díky nimž jsou její účinky na naše zdraví tak pozitivní.

Levandulový čaj pomáhá na mnoho druhů neduhů, zejména však je lékem na nespavost, nervozitu, stres a migrény. Již v dřívější době bylo zvykem mít v šatníku či pod polštářem látkový pytlíček s levandulí pro klidnější a rychlejší usínání. Bylina je neméně nápomocná při nachlazení, chřipce, angíně a žaludečních problémech.

Co se týká využití různých levandulových tinktur a olejů, tyto mají kladné účinky zejména na popáleniny a záněty, pomáhají při revmatických bolestech a dně. Vůně levandulového oleje taktéž odpuzuje vlezlý hmyz jako jsou komáři a mouchy.

Pěstování levandule
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.