KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Leden a močový měchýř - 1. díl

Základem tradiční čínské medicíny je rovnováha mezi energiemi jin a jang, které v těle proudí drahami zvanými meridiány. Pokud je energetická rovnováha narušena, dochází snáze k onemocnění. Nerovnováha mezi těmito energiemi bývá prvotní příčinou nemoci.

 

Z pohledu tradiční čínské medicíny je v lednu nejcitlivějším orgánem močový měchýř. Močový měchýř je jangovým orgánem, který patří k elementu vodu. Jeho opačným jinovým orgánem jsou ledviny, které společně s močovým měchýřem a močovou trubicí tvoří močový systém. Tento systém je důležitý pro vylučování toxinů z těla.

aiguille-1280088_1920

 

Močový měchýř reaguje na fyzické dráždění (např. prochladnutí), ale také na naše emoční rozpoložení.

 

A jaké emoce mají přímý vliv na jeho správné fungování?

 

Jsou to především:

- strach a obavy

- pocit hledání opory a jistoty

- strach z nejistoty

- problém komunikace s opačným pohlavím

 

Na emoční úrovni se nerovnováha může projevit podrážděním, vztekem a strachem (často v rovině partnerských vztahů), silnou citlivostí, pláčem, nedůvěrou, depresí a bráněním volného toku v procesu myšlení.

 

Na funkci močového měchýře mají nejvíce negativní dopad následující vlivy:

- prochladnutí a s ním spojený pocit chladu od nohou

- nadměrná konzumace živočišných bílkovin

- nadměrná konzumace bílého rafinovaného cukru

- používání velmi ostrého koření a přemíra soli

- konzumace velkého množství kávy nebo alkoholu

- neustálý strach

 

Akupunkturní dráha močového měchýře prochází přes zadní část hlavy, krk, celá záda, po hýždích, stehnech a lýtkách až k prstům u nohou.

 

Při disharmonii energie se mohou objevit fyzické potíže jako slabá funkce a kontrola močového měchýře, napětí svalů podél páteře a na zadní straně nohou a kyčlí, ústřel, slabý krevní oběh, zóny chladu u páteře, bolest hlavy a pocení.

 

Jelikož močový měchýř slouží k vylučování odpadních látek z těla ven, jeho stav tedy poukazuje na to, jak umíme nechat odejít ze života staré bolesti a křivdy. Schopnost přijetí a přizpůsobení se je klíčové pro činnost vylučovací soustavy.

 

Jak posílit správnou funkci močového měchýře?

 

1) Dodržujte pitný režim – čistá voda a bylinné čaje (např. urologickým)

2) Omezte příjem cukru v potravě a v nápojích

3) Buďte v teple a teple se oblékejte

4) Konzumujte potraviny pro posílení prvku vody – sytější strava bohatá na tuky a vitamíny, vhodné jsou polévky, abychom prohřívali organismus, obzvláště zeleninové s velkým podílem kořenové zeleniny. Vhodné je také zařadit do jídelníčku luštěniny, ječmen, pohanku a datle.

5) Aromaterapie – éterické oleje, které působí antibakteriálně a hojí infekce urogenitálního systému, např. bergamot, citron, grapefruit, cypřiš, jalovec, hřebíček, oregano. Další vhodné oleje jsou eukalyptus, levandule, růžové dřevo, šalvěj, santal, tea tree, myrha.

 

Valounky z minerálů

 

Močový měchýř můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Při urologických potížích se doporučuje:

 

Achát pomáhá k léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře. Vhodný je valounek, který se přikládá na oblast stydké kosti. Achát je kamenem stability, a proto pomáhá překonávat všechny krize a těžkosti.

 

Akvamarín pomáhá převzít kontrolu nad funkcí močového měchýře a také nad těžce překonatelnými životními oblastmi. Kámen je vhodné nosit dlouhodobě jako náhrdelník, přívěsek nebo náramek.

 

Granát pyrop pomáhá při oslabení činnosti močového měchýře a také překonávat obtížné životní situace. Je vhodné ho přikládat nad stydkou kost nad oblastí močového měchýře.

 

Heliotrop pomáhá při akutních zánětech močového měchýře. Tyto záněty obvykle vyžadují klid na lůžku, a proto by kámen měl být položen vedle. Rovněž pomáhá překonávat snadněji těžká životní období.

 

Nefrit a modrý chalcedon pomáhá při zadržování moče. Podporuje průchod všeho zadrženého a na duševní úrovní pomáhá zůstat pohyblivým a aktivním. Oba kameny by se měly dlouhodobě nosit jako náhrdelník, přívěsek nebo náramek.

 

Únor patří dle čínské medicíny ledvinám a na ně se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.Valounky z minerálů