KOMPLETNÍ VÝPRODEJ! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Květen a srdce - 5.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci dubnu a játrům.

Z pohledu tradiční čínské medicíny je v květnu nejcitlivějším orgánem srdce.

Srdce se nachází za plícemi a chrání ho žebra. Jeho hlavním úkolem je dostat krev obohacenou o kyslík tepnami do celého těla.

Srdce není stále jen v aktivním modu. V jedné fázi se srdce napíná a stahuje (tzv. systola), ale v druhé se zase uvolňuje (tzv. diastola).

Je životně důležité, aby bylo srdce zdravé a krevní oběh fungoval správně. Systém krevního oběhu je ve spojení se všemi ostatními orgány a každá slabost se může okamžitě projevit.

 

V čínské medicíně je srdce nazýváno „císařem těla“, neboť podle některých pramenů právě srdce určuje stav a sílu naší konstituce. Srdce také bývá často spojováno s nebem a je označováno jako „sídlo shen“. Termín „shen“ lze přeložit jako duch nebo vědomí. Znamená to tedy, že srdce ovlivňuje i naší mentální i fyzickou kondici, paměť, myšlení a spánek.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

 

- slabý krevní oběh

- slabý nebo nepravidelný pulz

- nízký nebo vysoký krevní tlak

- zarudnutí v obličeji nebo bledost

- návaly horka

- odpor k horku

- kornatění tepen

- trombóza

- infarkt

- bolavé klouby

- angína

- přemíra snů a nespavost

 

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Srdci nejvíce škodí emoce jako:

 

- nedostatek lásky a sebelásky

- citový chlad

- nedostatek lásky v dětství

- potíže s rodiči nebo milovanou osobou

- vyčerpání a podrážděnost

 

Jak posílit správnou funkci srdce?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení srdce

 

Přemíra horka v letních dnech je jednou z hlavních příčin nerovnováhy, proto je vhodné do jídelníčku zařadit studenější jídlo a lehkou stravu. Vhodné jsou např. saláty a čerstvé ovoce. Avšak v případě slabé imunity mohou tyto studené a vlhké potraviny zvyšovat tvorbu hlenu v následujících měsících. Dejte také pozor na příliš ostrou stravu, živočišné tuky a cholesterol v krvi. Červené maso, vejce, mléčné výroby a cukr zvyšují hladinu cholesterolu. V případě vyšší hladiny cholesterolu, tyto potraviny omezte a nebo je vynechte úplně.

 

Rovněž nejsou vhodné potraviny jako lilek, rajčata a brambory, neboť mohou produkovat velké množství toxického vápníku, který stojí za vznikem obtíží s krevním oběhem (např. chladné končetiny).

 

Energii srdce mohou uvádět do nerovnováhy zejména cukr, alkohol, čaj a káva, těžké a tučné večeře. Vhodnější jsou např. celozrnné potraviny (neloupaná rýže a pšenice) a citróny, které mají na srdce uklidňující účinky. Citróny navíc zvyšují hladinu serotoninu, který podporuje zdravý spánek a duševní pohodu.

 

Podobně blahodárně působí i potraviny bohaté na vápník, hořčík a křemík jako jsou brokolice, petržel, hořčice, zelí, mandle, sezamová, slunečnicová a dýňová semínka, para ořechy, sušené fíky, luštěniny (fazole a čočka), olivy, bílé rybí maso, mák, zelená listová zelenina, jáhly, hnědá rýže, sušené meruňky a broskve, datle, avokádo, hroznové víno, kešu ořechy, chřest, křen, pórek, artyčoky, celer, vojtěška, okurky, vodní meloun a řasy.

Ideálně dbejte na sezónnost a tyto potraviny jezte v jejich době sklizně.

 

Čaj pro snížení krevního tlaku


Jednou z obtíží krevního oběhu je také vysoký krevní tlak. Zde máme pro vás recept, který může šetrně pomoci jej snížit:

Omyjte dvě polévkové lžíce fazolí mungo a přelijte je horkou vodou. Tento nápoj pijte ráno jako první. Fazole schovejte a v poledne ještě jednou přelijte 240 ml horké vody a opět vypijte. Ten samý postup opakujte i večer.

 

2) Bylinky a koření

 

Čaj z heřmánku nebo čaj z máty peprné odstraňují extrémní horko z těla a uvolňují.

Kopr a bazalka uklidňují tělo. Bazalka navíc podporuje soustředění.

Česnek je známý svým pozitivním účinkem na srdce a oběhový systém.

Také kayenský pepř povzbuzuje srdce a krevní oběh a také podporuje důkladné trávení.

Semena kasie snižují krevní tlak a posilují oči. Rozdrcená semena můžeme pražit na pánvi a jednu lžičku smíchat s 240 ml horké vody.

herbs-2523119_1920

 

3) Éterické oleje

 

Jasmínový olej uvolňuje a emocionálně zahřívá. Mírní depresi a apatii a buduje sebedůvěru. 

Levandule eliminuje horko a uklidňuje v době emocionálního stresu a vyčerpaní. Je také vhodná ke snižování krevního tlaku a mírnění křečí.

Neroli uklidňuje a uvolňuje stavy neklidu. Tento olej je také příznivý při křečích a vysokém krevním tlaku a rovněž k vyčištění krve.

Vhodné jsou také palmarosa s uklidňujícím účinkem, který pomáhá proti nespavosti a neklidu a olej z růže posilující lásku a sebelásku. Olej z růže je jeden z nejsilnějších v celé aromaterapii, když jde o záležitosti lásky.

Rozmarýn stimuluje krevní oběh a nízký krevní tlak a má i povzbuzující účinky při problémech s řečí.

Ylang Ylang je afrodiziakum, ale může také pomoci při křečích, bušení srdce, vysokém krevním tlaku a úzkosti.

 

Pomoci mohou i Bachovy květové esence jako např. Agrimony (Řepíček), který může měnit vnitřní bolest a utrpení a White Chestnut (Bílý kaštan), který uklidňuje mentální procesy, takže vědomí může fungovat jasněji.

essential-oils-1851027_1920

 

4) Tělesná cvičení

 

Pokud je energie srdce zablokovaná, jsou vhodné aerobikové a protahovací cviky a jóga.

Nejvhodnější je 3x týdně alespoň půl hodiny cvičit, aby se zvýšil tep, aniž byste se vyčerpali. Vhodné jsou dechové techniky, vizualizace, masáže a akupresura.

 

Meridiány srdce můžete protahovat následujícím cvičením.

 

Posaďte se s doširoka rozevřenými koleny (obdoba tureckého sedu) a chodila se navzájem dotýkají. Záda držte rovně, nadechněte se a mírně předkloňte. Během protažení vydechněte a zkuste tlačit kolena ještě více k podložce a hlavou se dotknout chodidel.

Před protahovacími cviky se doporučuje alespoň deset minut provádět zahřívací cviky. Nikam nespěchejte, buďte v klidu a cvičte podle vašeho vlastního rytmu.

 

Srdce můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Drahé léčivé kameny mohou podpořit činnost srdce ze tří pohledů: podporují detoxikaci a preventivně pomáhají proti ukládání škodlivých látek v těle, mohou zmírňovat akutní potíže a regulovat léčebný proces a v neposlední řadě mít pozitivní vliv na psychickou stabilitu.

 

Aventurin podporuje detoxikaci tkání. Na psychické úrovni pomáhá při uvolnění, regeneraci a zotavování se.

 

Růžový chalcedon posiluje celkovou činnost srdce. Zamezuje vzniku zánětů v srdeční oblasti, podporuje také čistící a detoxikační procesy a zlepšuje celkový průtok krve. Na psychické úrovni podporuje dobromyslnost, srdečnost, vnitřní mír a připravenost k pomoci.

 

Heliotrop zmírnuje zánětlivé procesy a zamezuje zúžení cév a usazování škodlivých a jedovatých látek. Destičku nebo valounek je dobré položit přímo na oblast srdce, až se zahřeje. Poté je nahrazen novým chladným kamenem. (Recept podle Hildegardy z Bingenu).

 

Růženín pomáhá při poruchách srdečního rytmu. Nepravidelný srdeční rytmus je velmi často v souvislosti s nepravidelným životním rytmem. Růženín může přinést klid, dostatek spánku a relaxace.

 

Rutil v křemeni pomáhá při stavech strachu. Pomáhá zvláště při pocitech úzkosti a vnáší více radosti do života.

 

Melounový turmalín je možné pokládat přímo na srdeční oblast v podobě destičky. Tento kámen přináší trpělivost, laskavost a zamezuje vzniku strachu.

 

Všechny uvedené kameny je dobré nosit jako náhrdelník, přívěsek či jiný šperk nebo přikládat na oblast srdce.

 

Červen patří dle čínské medicíny tenkému střevu a na něj se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.