KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Jantar – historie, druhy, účinky a vlastnosti

Jantar bývá označován jako talisman krásy a někdy je díky své barvě nazýván také ztuhlé sluneční světlo. A přitom se ani nejedná o kámen v pravém slova smyslu, ve skutečnosti je to spíše fosilizovaná pryskyřice. Kvůli svému vzhledu, který ale skutečný drahokam připomíná, se jantar jako drahokam také prodává i používá. Mimo to se z něj ale vyrábí také vonné esence, jelikož má svou specifickou a nenapodobitelnou vůni.

Věděli jste, že hořící jantar voní jako borovice a že při třením s látkou produkuje poměrně velké množství elektřiny?

Není divu, že je to velmi populární kámen (i když se tedy o kámen ve skutečnosti nejedná), jelikož má skvělé metafyzické vlastnosti. Dokáže odlehčit od stresu, zmírnit strach i obavy, chrání psychickou pohodu a zmírňuje horečky.

Od ostatních drahých kamenů má tzv. amorfní (tj. beztvarou) strukturu. To je vidět hlavně pod mikroskopem, kde klasické drahokamy obvykle vynikají krystalickou strukturou, která je pravidelná. Jantar právě naopak charakterizuje to, že vznikají z organické hmoty a je překvapivě lehký – ve skleničce slané vody se nedokáže potopit, ale plave na hladině.

Historie jantaru

„Mladé“ jantarové kameny jsou staré více jak 100 tisíc let, avšak ty nejhodnotnější kousky jsou ještě mnohem starší. Než se ze stromové pryskyřice stane „kámen“ krásně žluté barvy, trvá to opravdu velmi dlouho.

Již od pradávna se pohřbívali významní lidé právě s jantarem. Archeologové nalézali v hrobech po celém světě tvarované jantarové kameny, které byly z roku 2000 před naším letopočtem. Několik kusů se našlo dokonce i v Tutanchamonově hrobce ve starém Egyptě.

Nejoblíbenější bývají ty, které mají teplé barvy, jako je žlutá, oranžová a slunečná. Existují ale i takové, které mají modrou, červenou nebo zelenou barvu.

V Dominikánské republice se nachází velký zdroj vysoce ceněného modrého jantaru. V pobaltských zemích severní Evropy jsou také významné zdroje kvalitního jantaru, např. v Litvě, kde se v městě Palanga nachází i proslulé jantarové muzeum. Jeho zdroje se nachází dále v Británii, Polsku, Rusku a také v Německu.

 

Jantarový náramek

Účinky jantaru


Jak jsme už nakousli, zdravotní účinky a vlastnosti jantaru, byly známé už před několik tisíci lety. Lidé skutečně věřili, že dokáže pomoci léčit mnoho nežádoucích stavů. Věřilo se, že šperky z jantaru mohou pomoci minimalizovat bolesti v oblasti krku, hlavy a hrtanu, ale také bolesti vyvolané artritidou či revmatem. Někteří nosili náhrdelníky z jantaru, protože věřili, že pomáhá napravovat funkci štítné žlázy.

Jantar napomáhá čistit a vyrovnávat emoce, uklidňuje a čistí mysl, uvolňuje negativní energii a pomáhá překonat úzkostné i únavové stavy.

Tyto vlivy má způsobovat blahodárná kyselina jantarová, které pravý jantar z Baltského moře obsahuje 3-8 %. Pro její uvolňování je ale nezbytné, aby byl přímo na holé kůži kdekoliv na těle, kde se uvolňuje při kontaktu s teplem a vlhkostí pokožky.

 

Jantarový náramek barevnýDŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.