Éterické oleje - vlastnosti, účinky a recepty

Éterické oleje jsou vysoce koncentrované bylinné esence, které se díky svým čistě přírodním, aromatickým a účinným vlastnostem již po staletí osvědčují jako skuteční tvůrci nálad. V každé kapce oleje je koncentrovaná síla z duše přírody, která se může pozitivně dotknout naší duše. Jen díky svému intenzivně vonnému účinku mohou éterické oleje odlehčit naší náladu a uvolnit naše smysly. Které vůně z přírody nechaly v minulosti rozkvést Vaše pocity, Vaše emoce, Vaší duši?

Vzpomínáte si na vůni čerstvě nakrájeného citrusu, na jemnou vůni kvetoucí růže nebo na Vaši poslední procházku levandulovým polem? Pak jste již zažili kvalitu aromatických éterických olejů. Nenechte tyto voňavé vzpomínky vyblednout. Určete si zcela individuálně a pomocí přírodní síly éterických olejů, jak pozitivně ovlivníte Vaši pohodu. Prožívejte to den za dnem, bez ohledu na to, kdy a kde se zrovna nacházíte.

 

ÚČINNÝ POSILOVAČ NÁLADY

Čichem a vdechováním molekul vůně se aktivují určité oblasti mozku. Spustí signál, který čichový nerv okamžitě přenáší do limbického systému. Tam, kde mohou být spuštěny naše pocity a emoce a kde lze naši náladu pozitivně ovlivnit.

 

DVĚ METODY ZÍSKÁVÁNÍ OLEJŮ

Éterické oleje se tvoří v olejových žlázách a ukládají se v rostlinné tkáni. Pokud například otřete list máty peprné, olej vytéká a naše ruce jsou pokryty silnou vůní. Klíčem k získání a udržení této silné vůně je destilace.

  • Parní destilace

Nejčastější metodou získávání olejů je parní destilace. Zde se éterické oleje extrahují z rostlinného materiálu tepelným způsobem.

Rostlinou prochází pára nebo je přímo přelitá vodou a zahřívá se, tím vzniká horká pára. Éterický olej stoupá spolu s párou. Poté se olej stává v chladící spirále opět kapalným a kape do sběrné nádoby, kde se olej odděluje od vody, stoupá na hladinu a lze ho plnit do lahví.

  • Lisování za studena

Lisování za studena je alternativní metodou extrakce éterických olejů. Pomocí tohoto procesu se například extrahují oleje z vnější slupky citrusového oleje.

Kůra se lisuje mechanicky, éterický olej může z ovoce uniknout. Poté se olej oddělí od vody obsahující šťávu a čistý olej lze odsát.

 

ZÁKLAD PŮSOBENÍ VŮNĚ

Éterické oleje a jejich individuální vůně se dělí do tří kategorií: hlavní, srdeční a základní nota.

Do které kategorie olej spadá záleží na příslušné vůni. Hlavní nota je prchavá a lehká (např. citrón, pomeranč, bergamot, eukalyptus, máta), zatímco srdeční nota se rozvíjí pomalu a výrazně (např. levandule, tymián). Nejdéle se rozvíjí základní nota a voní většinou zemitě (např. cedr). Pokud jednotlivé oleje smícháte, společně rozvíjejí své aroma a vytvářejí harmonický zážitek z vůně.

bewit-lifestyle-jeseniky-2020-54

 

Citrónový a pomerančový olej

Citrónový olej je vyráběn lisováním za studena z vnější kůry plodu. Na výrobu jednoho kilogramu oleje je potřeba přibližně 3 000 citronů. V aromaterapii je jedním z nejlehčích. Převažují u něj “horní tóny” vůně.

Osvěžující vůně citrónu aktivuje Vaše smysly a přináší do Vašeho života vzrušení. Citrónový olej je vysoce motivující a osvěžující. Podporuje jasné myšlení, soustředění a cílevědomost.

Pomerančový olej se extrahuje z kůry plodů pomerančovníku čínského, který pochází z Asie. Do Evropy jej přivezli portugalští průzkumníci vracející se z jižní Číny.

Ovocná svěží vůně pomerančového oleje se postará o dobrou náladu a vnitřní pohodu.

 

Recept „Plno energie“

K namíchání vlastního tělového/masážního oleje pro energii stačí nakapat 10 kapek citrónového oleje a 40 kapek pomerančového oleje do nosného oleje a krátce protřepat.

pomeranc-100-cisty-esencialni-olej-thumbnail-1674467563-bewit-r-POMERANC

Bergamotový a eukalyptový olej

Bergamotový olej se získává lisováním za studena z kůry plodů. 

Bergamotový olej má osvěžují a chladivou vůni, která Vám dodá vnitřní klid, budete v kontaktu sami se sebou.

Eukalyptový olej se získává parní destilací z listů. 

Osvěžují a vitalizující vůně eukalyptového oleje Vás bude motivovat, abyste zůstali silní a soustředění.

 

Recept „Pro energický start“

K namíchání vlastního osvobozujícího tělového/masážního oleje stačí nakapat 40 kapek eukalyptového oleje, 8 kapek mátového oleje a 2 kapky tymiánové oleje do nosného oleje a krátce protřepat.

bergamot-100-cisty-esencialni-olej-thumbnail-1674469481-bewit-r-bergamot

 Mátový a levandulový olej

Mátový olej se získává parní destilací listů.

Mátový olej je osvěžující a aktivuje Vaše smysly, podporuje koncentraci a dodává vnitřní síluTradičně byla máta peprná považována za vizionářskou bylinu, která pozvedá ducha a přináší prorocké sny. Používá se při ochranných a očistných rituálech.

Levandulový olej se získává parní destilací listů a větviček.

Levandulový olej má uklidňující vůni a napomáhá dobrému spánkuPro své blahodárné a zároveň velmi jemné a šetrné působení může být po naředění aplikován i na pleť a pokožku celého těla.

 

Recept „V rovnováze“

K namíchání vlastního harmonizujícího tělového/masážního oleje stačí nakapat 20 kapek bergamotového oleje a 30 kapek levandulového oleje do nosného oleje a krátce protřepat.

levandule-100-cisty-esencialni-olej-levandule-albanie-levandule-zklidneni-thumbnail-1661510187-BEWIT-LEVANDULE-esencialni-olej-1

 Tymiánový a cedrový olej

Tymiánový olej se vyrábí parní destilací kvetoucích větviček.

Tymiánový olej s revitalizující vůní podporuje soustředění a dodává sílu zůstat aktivníPro své aromatické vlastnosti je vhodný i k obohacení pokrmů. Staří Řekové a Římané věřili, že jim tymián dodává odvahu, a proto jej přidávali do lázní a chrámů před nadcházejícím bojem.

Cedrový olej se získává parní destilací dřeva z kmene. Atlasové cedrové stromy jsou chráněny státem a jen velmi omezený počet je každoročně uvolňován na kácení a je kompenzován zalesňováním. Kmeny stromů se zpracovávají pro nábytkářský průmysl. Piliny, které vzniknou při řezání, se pak přímo na místě zpracovávají.

Název cedrus pochází z arabského kedron a znamená síla. Už staří Egypťané a Tibeťané používali cedrový olej jako kosmetický přípravek a parfém, ale také jako rituální kadidlo. Cedr se stal symbolem hojnosti, plodnosti a duchovní síly. Opakovaně se o něm dočteme v Bibli. Jeho dřevo bylo použito ke stavbě Šalamounova chrámu a paláce. Cedrový olej je uzemňující a napomáhá k posílení a stabilitě nálady

 

Recept „Čistá relaxace“

K namíchání vlastního uklidňujícího tělového/masážního oleje stačí nakapat 36 kapek levandulového oleje, 12 kapek bergamotového oleje a 2 kapky cedrového oleje do nosného oleje a krátce protřepat.

tymian-thymol-100-cisty-esencialni-olej-melancholie-ocisti-emoce-soustredeni-sebeduvera-esencialni-olej-do-pokrmu-odvaha-cerveny-tymian-thymol-para-cymene-neutralizace-pachu-hluboke-dychani-telesna-odolnost-thumbnail

Nařízení Evropského parlamentu nám neumožňují uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení potvrzená vědeckými studiemi. Zdravotní tvrzení zde není možné uvádět ani v rámci osobních zkušeností a referencí. Pro zjištění podrobnějších informací Vás proto odkazujeme na jiné zdroje.