KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Esenciální olej Tymián

Tymián je aromatická rostlina, která je známá pro své výrazné aroma a léčivé účinky. Esenciální olej z tymiánu se vyrábí destilací listů a květů této rostliny a je oblíbeným doplňkem v mnoha kuchyních a kosmetických výrobcích. V tomto článku se podíváme na historii a účinky esenciálního oleje z tymiánu.

Historie

Tymián se původně vyskytoval v oblasti Středomoří, ale dnes se vyskytuje v mnoha částech světa. Již starověcí Egypťané a Řekové používali tymián jako léčivou rostlinu pro léčbu nachlazení a respiračních onemocnění. V pozdějších dobách byl tymián také používán pro své dezinfekční účinky a jako koření při vaření.

Účinky

Esenciální olej z tymiánu obsahuje mnoho účinných látek, včetně thymolu, karvakrolu a terpinenu. Tyto látky poskytují esenciálnímu oleji z tymiánu mnoho zdravotních přínosů, jako jsou:

1. Léčba nachlazení a respiračních onemocnění - Thymol a karvakrol mají protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě nachlazení, chřipky, kašle a dalších respiračních onemocnění.

2. Léčba bolesti - Esenciální olej z tymiánu může pomoci při léčbě bolesti svalů a kloubů. Má také protizánětlivé vlastnosti, což může snížit bolest a otok.

3. Zlepšení trávení - Thymol v esenciálním oleji z tymiánu může pomoci při trávení tím, že stimuluje produkci žaludečních šťáv.

4. Antibakteriální účinky - Thymol a karvakrol mají silné antibakteriální vlastnosti, což znamená, že esenciální olej z tymiánu může pomoci při boji proti bakteriálním infekcím.

5. Zlepšení krevního oběhu – Esenciální olej z tymiánu může pomoci zlepšit krevní oběh a snížit krevní tlak.

 

Esenciální olej Tymián

 

Esenciální olej z tymiánu se používá k léčebným účelům v aromaterapii. Následují některé způsoby, jak ho můžete použít:

1. Inhalace: Přidejte 3 až 4 kapky esenciálního oleje z tymiánu do misky s horkou (ne vařící) vodou. Skloňte se nad miskou a přikryjte hlavu ručníkem. Inhalujte páru po dobu 5 až 10 minut.

2. Masážní olej: Přidejte 2 až 3 kapky esenciálního oleje z tymiánu do 1 lžíce nosného oleje (např. mandlového oleje). Masírujte postižené místo jemnými krouživými pohyby.

3. Koupel: Přidejte 5 až 10 kapky esenciálního oleje z tymiánu do teplé vody ve vaně a v koupeli relaxujte po dobu 20 až 30 minut. Při použití esenciálních olejů do koupele je důležité, aby olej neplaval na povrchu, čímž by mohlo vzniknout místo s vysokou koncentrací oleje, ale aby vznikla emulze, která umožní, aby se olej rozptýlil. Toho je možno dosáhnout například tím, že olej smícháme s mořskou solí.

4. Inhalátor: Přidejte 2 až 3 kapky esenciálního oleje z tymiánu do inhalátoru a inhalujte přímo.

5. Difuzér: Difuzér vytváří z esenciálního oleje a vody jemnou mlhu a ta je rozptylována do ovzduší. Ze vzduchu se esenciální olej dostává do plic, do krve a následně do celého těla. Jestliže s difuzí začínáte, nepřekračujte dobu 20-30 minut denně, poté můžete čas zvýšit až na 2 hodiny denně. Difuzér umístěte na vyšší místo, aby se esence rozptýlila po místnosti. 

 Je důležité si uvědomit, že esenciální olej z tymiánu by měl být používán pouze podle pokynů a vždy byste měli dodržovat doporučené dávkování.

Pokud máte nějaké zdravotní problémy, měli byste se před použitím esenciálního oleje z tymiánu poradit se svým lékařem nebo aromaterapeutem.