KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Chalcedon – vlastnosti, druhy, účinky

Chalcedon vzniká vykrystalizováním z křemité rosolovité hmoty nejčastěji v dutinách hornin různého druhu (převážně chladnoucího magmatu). Tam vzniká při nízkých teplotách jako sraženina silikátových roztoků. Někdy se lze setkat s chalcedony, které vznikají dehydratací opálu.

Pohledem lidského oka může vypadat jako celistvý, avšak pod mikroskopem jde vidět, že se jedná o agregáty (shluky) velmi jemných vláken tvořících vrstvy. Jedná se o formu křemene, který je obecně považován za velmi hojný, avšak vizuálně atraktivní ukázky tohoto kamene byly a vždy budou i nadále vysoce ceněny.

V přírodě se často vyskytuje s příměsí opálu a rozmanitých nerostných barviv, jako například krevel, hnědel, chlority a další. Dostatečně velké chalcedony mohou být dobarvovány také uměle.

Zvláštní podobou chalcedonu je pazourek – křesací kámen. Jedná se o jeho nečistou podobu, kdy je špinavě hnědožlutý, hnědý nebo hnědočervený a nachází se v něm hojné organické zbytky.

Název tohoto kamene byl odvozen ze starověkého naleziště u města Kalchidónu v maloasijské Bithýnii. Jedná se o bývalou římskou provincii na území dnešního Turecka. Jak je patrné, již ve starověku byl tento kámen velmi oblíbený a ceněný.

Náramek z růžového chalcedonu

 

JAKÉ JSOU VLASTNOSTI CHALCEDONU?

Tento receptivní kámen (tj. tlumící stres, navozující klid a harmonii) patří k Měsíci a elementu vody. Díky toho dokáže pomoci vyhánět strach, tlumit deprese, hysterie a smutek. Na jedné straně může pomoci rozhánět iluze a fantazie, a na straně druhé pomáhá rozvíjet klidné a pokojné pocity.

Chalcedon je též symbolem ochrany, zejména na cestách. Odvrací psychické útoky a pohlcuje negativní energii. Právě proto si jej lidé často pokládají pod polštář. Tím zahání noční můry, strach ze tmy aj. Skrze to, že nám pomáhá uklidnit a zkvalitnit spánek, umí dodat krásu, sílu, energii a štěstí.

Pro svou nádhernou barvu jej často používají umělci ale také architekti pro zdobení interiéru. Nachází se v řadě historických budov v centru Prahy, mezi nimi např. v Chrámu svatého Víta.

 

PŮSOBENÍ CHALCEDONU NA ORGANISMUS ČLOVĚKA

Léčebné užití je poměrně široké, především se týká jeho očistného působení. Díky tomu může pomoci léčit nezhojené rány, zvyšovat tělesnou energii a snižovat příznaky senility. Působí blahodárně na oběhový systém, žlučník, kosti a oči. V některých případech dokáže pomoci zvyšovat tvorbu mateřského mléka.

Podívejte se na nabídku šperků z chalcedonu v našem obchodě.

Náramek z modrého chalcedonu

DRUHY CHALCEDONU

Existuje vícero barev, které se mohou lišit svým působením v závislosti na konkrétním jedinci a konkrétní odrůdě. Nejčastěji se vyskytuje bílý (či mléčný), růžový, šedý, modrý aj. Modrý chalcedon má pomoci především uklidňovat, dodat odvahu a mírnit hněv.

Vlídnost, něhu, dobré vlastnosti a lásku umí probouzet náramek z růžového chalcedonu. Zvláštní tmavě zelený chalcedon (tzv. plazma) je zbarven nejčastěji chlorotickými směsi a v Česku se vyskytuje nejčastěji v Podkrkonoší a na západní Moravě.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.