KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Červenec a krevní oběh – 7.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci červnu a s ním spojeným tenkým střevem.

Z pohledu tradiční čínské medicíny je v červenci nejcitlivějším krevní oběh, uzavřený systém, který spolu se srdcem tvoří oběhovou soustavu. Oběhová soustava je rozdělena na malý krevní oběh, kdy krev cirkuluje mezi srdcem a plícemi, a velký krevní oběh, kdy krev ze srdce zásobuje kyslíkem a živinami buňky celého těla. Působí tedy na všechny orgány. Zároveň i energie orgánů ovlivňuje krevní oběh. Podle tradiční čínské medicíny je krev smíchána s naší čchi. Proto mají jednotlivé orgány vliv i na celkový stav čchi v krvi. Krevní oběh je nejaktivnější v době od 19 do 21 hodin a nejslabší je naopak mezi 7 a 9 hodinou ranní.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

 

- nepravidelnosti srdečního rytmu (arytmie)

- nízký nebo vysoký krevní tlak

- vznik křečových žil

- kornatění cév

- poruchy srážlivosti krve

- tělesná slabost a únava

- poruchy spánku

- mravenčení nebo křeče v dolních končetinách

- otoky

- nedokrvení až odumírání tkání nebo naopak časté krvácení

 

Za nerovnováhou často stojí i další příčiny jako nevhodná strava, oslabení sleziny, nadměrná ztráta krve nebo nedostatek spánku. Pro správnou funkci krevního oběhu je podstatné, aby cévy byly stále průchodné. Kvalita a správná činnost cév však závisí i na zdraví srdce. Pokud dojde k narušení proudění čchi srdce nebo ji vyčerpáme, ztrácíme ji. Tok krve se tak zbrzdí a krev neproudí plynule a stagnuje. To platí i obráceně. Pokud stagnuje naše čchi a krev, může se snižovat cévní průchodnost.

 

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Nízký krevní tlak se vyskytuje převážně u jinových typů, kteří trpí na studené končetiny, únavou a závratěmi. Jejich čchi proudí pomalu a slabě. Charakterově jsou to spíše pasivnější lidé, kteří obtížně zvládají náročné životní situace a překážky. U těchto jedinců je vhodné rozproudit krevní oběh uvědoměním si vlastní sebehodnoty.

 

Vysoký krevní tlak se vyskytuje u jangového typu, který je dominantní a plný napětí. Tito lidé mohou být i duševně přepětí a vznětliví, jejich energie je rychlá a silná, což je pro srdce značná zátěž. Mohou si stěžovat na bolesti hlavy a bušení srdce. Pro tento typ lidí je nejvhodnější dopřát si odpočinek, umírnit svou dominanci a pocity vlastní důležitosti.

 

Jak posílit správnou funkci krevního oběhu?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení krevního oběhu

 

Omezte nebo úplně vynechte živočišné tuky, alkohol, kravské mléčné výrobky a cukr, které zvyšují hladinu cholesterolu.

 

Zahrňte do jídelníčku přísun omega-3 mastných kyselin, které jsou např. v lněném oleji, rybách, vlašských ořeších nebo dýňových semínkách. Jezte čerstvou zeleninu, zejména listovou, fazole mungo, adzuki a soju.

 

V chladném a vlhkém klimatu se vyvarujte lilku, rajčatům a bramborám, neboť mohou produkovat velké množství toxického vápníku, který způsobuje např. chladné končetiny. Je vhodné zařadit i potraviny bohaté na vitaminy C a E, které podporují správný krevní oběh. Tyto vitaminy jsou např. v kustovnici čínské (goji), jujube, ve vejcích či olivách. Z obilovin jsou vhodné pohanka a jáhly, které mají prohřívací schopnost a zpevňují cévy. Jáhly navíc snižují kyselost organismu.

 

walnut-1922881_1920

 

2) Bylinky a koření

 

Krevní oběh je možné podpořit bylinnými čaji, např. čaj z meduňky, kopřivy, smetanky a ginkgo.

 

Z koření můžete pro podporu prvku ohně využít zázvor, který prokrvuje orgány a zároveň posiluje imunitní systém.

 

Kayenský pepř povzbuzuje srdce, krevní oběh a trávení.

 

Prospěšné jsou i rozmarýn, majoránka, kmín, fenykl, kurkuma nebo skořice.

 

3) Éterické oleje

 

Rozmarýn podporuje krevní oběh, harmonizuje nízký krevní tlak a může pomoci zvýšit množství krve.

 

Cypřiš reguluje krevní oběh a pomáhá při křečích. Zároveň posiluje duši a čchi, uvolňuje dech. Pomáhá tělu zbavit se toxických látek a působí proti depresím.

 

spices-3373810_1920

 

4) Tělesná cvičení

 

Pro zlepšení krevního oběhu jsou velkým přínosem masáže (celkové nebo konkrétních části těla), jelikož dochází k rozproudění krve. Navíc se uvolní svaly, zbavíte se stresu a budete se cítit odpočatí.

Pokud Vás trápí chladné končetiny, můžete zkusit denně před spaním na 10 minut ponořit nohy do teplé vody a oplachovat je, krev se více rozproudí. Rovněž je doporučováno chodit bosky, masírujete tak reflexní zóny na chodidlech a krev se více rozproudí a uvolní se tak napětí.

Krevní oběh lze podpořit i fyzickou aktivitou. Vhodné jsou procházky, plavání, jóga nebo zahřívací cviky.

 

Krevní oběh můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Aventurín podporuje detoxikaci tkání a tím snižuje ukládání škodlivých látek v cévách. Kámen tlumí záněty a tvorbu sraženin v cévách a snižuje tak nebezpečí zúžení cév.

 

Diamant pomáhá uvolňovat ucpané cévy.

 

Heliotrop pomáhá zastavit nárůst usazenin v cévách.

 

Léčivé kameny při vysokém krevní tlaku:

 

Ametyst snižuje krevní tlak, pokud se používá ve formě drúzových srůstů o velikosti dlaně. Tímto kamenem (bez dotyku na kůži) se provádějí pomalé pohyby směrem od čela přes hlavu, šíjí, záda a paže dolů k podlaze.

 

Modrý chalcedon snižuje krevní tlak pomaleji. Kámen je vhodný pro krátkodobé snížení krevního tlaku, při pomalejší a dlouhodobější stabilizaci „normálního“ krevního tlaku.

 

Lapis lazuli účinkuje také při snížení tlaku, ale nesmí obsahovat pyrit! Nejlépe se hodí lapis lazuli s modrobílými vrostlicemi a obsahem vápníku, který je zvlášť důležitý v těch případech, pokud je potřeba snížit akutní vysoký krevní tlak. Kámen by se měl používat jen krátkodobě.

 

Sodalit také velmi rychle snižuje krevní tlak a může se používat delší dobu.

 

Valounky z minerálů

 

Léčivé kameny při nízkém krevním tlaku:

 

Ohnivý opál zvyšuje nízký krevní tlak dosti rychle a může pomoci při závratích.

 

Hematit stabilizuje krevní tlak pokud je neustále nízký a dostavují se pocity slabosti.

 

Rodochrozit také pomáhá zvýšit tlak, a to zúžením cév. Při nízkém krevním tlaku by se však měl používat jen krátkodobě.

 

Rubín má všeobecné účinky při zvyšování krevního tlaku a krevní tlak stabilizuje na „normální“ hodnoty.

 

Všechny uvedené kameny se mohou např. držet v obou dlaních najednou, přičemž tímto způsobem dochází k regulaci krevního tlaku skrze dvanáctou hlavní energetickou dráhu.

 

K dlouhodobé léčbě je vhodné nosit náhrdelník, přívěšek, ozdobný valounek či jinou ozdobu jako šperk, které by se měly dotýkat hrudi.

 

Studené nohy:

 

Granát pyrop aktivuje v tomto případě celkové rozdělení energie. Posiluje trojí zahřívání a dlouhodobě se postará o lepší prokrvení a dostatečný přísun vody do nohou. Pyrop je vhodné nosit jako náhrdelník, přívěšek nebo jako amulet.

 

Obsidián zahřívá chronicky studené nohy a je dobré si malý oblázek zasunout do ponožky nebo si plochou destičku vložit do boty.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.