KOMPLETNÍ VÝPRODEJ A UKONČENÍ E-SHOPU! SLEVA NA VŠE 20% PŘI POUŽITÍ KÓDU Darek20. Sleva je platná do 30.4.2024.

Červen a tenké střevo – 6.díl

V minulém díle našeho seriálu jsme se věnovali měsíci květnu a s ním spojeným srdcem.

 

Z pohledu tradiční čínské medicíny je v červnu nejcitlivějším orgánem tenké střevo.

 

Tenké střevo je dlouhé cca 7 m, nachází se pod žaludkem, pokračuje ve střední a spodní části břicha a přechází do tlustého střeva. Jeho funkcí je zejména zajištění správného trávení. Střevní enzymy společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší složky. Bílkoviny v aminokyseliny, složitější sacharidy na jednoduché cukry a tuky v menší jednotky, které organismus příjme snáze. Jeho vnitřní strana je pokrytá klky, které zvětšují absorpční plochu pro potravu a filtrují jedovaté látky. Pokud je tenké střevo přeplněno toxiny, může se trávící soustava zpomalit a nebude pracovat tak účinně.

 

Podle čínské medicíny funkce tenkého střeva spočívá v oddělování tekutin a kontrole příjmu a přeměny, střevo odděluje čisté od nečistého, použitelné od nepoužitelné části potravy. Nečisté dále putuje do močového měchýře a čisté putuje dál do tlustého střeva, aby bylo znovu přijato do systému. Pokud je energie střev v nerovnováze, mohou vyvstat problémy.

 

Jaké fyzické příznaky a obtíže se mohou objevit při nerovnováze?

 

- napětí svalů a v břiše

- bolest v podbřišku, v krku a ramenou

- dvojitá brada

- abscesy v ústech a na rtu

- tenisový loket

- nepohyblivost v ramenech a neschopnost otáčet hlavou

- hemeroidy

- křečové žíly

- anémie

- studené končetiny

- bolesti hlavy a migréna

- potíže se sluchem a močením

 

Je-li energie střev vyčerpaná, dochází často k potížím v přijímání živin a k podvýživě. Pokud je poškozena vnitřní stěna střeva a klků, mohou se objevit celiakie či nesnášenlivost na lepek. V důsledku toho dochází k vážnému problému s příjmem potravy, které je často doprovázeno alergickými reakcemi, nevolností, nadýmáním a průjmem. Tělo tak může ztratit mnoho vitamínů a minerálů a může dojít k razantnímu úbytky hmotnosti.

 

Emoce, které nezpracujeme a nosíme stále v sobě, uvádějí naši energii do nerovnováhy a mohou být základem pro různá onemocnění.

 

Tenkému střevu se říká také „mozek břicha“. Meridián tenkého střeva si můžeme představit jako cévu, která v rovině emocionální, mentální i duchovní přijímání a přeměňuje potravu. A v našem životě je velmi důležité poznat, kde jsou naše priority. Pokud není střevo v rovnováze, může se člověk chovat ambivalentně a jeho názory mohou být protichůdné a může sám v sobě pociťovat zmatek.

 

Pokud není střevo v rovnováze, mohou se objevovat emoce jako:

 

- nedostatek radosti a frustrace

- kritické chování

- cynismus

- naivita

- přílišná intelektuálnost

- ctižádost bez schopnosti radovat se z úspěchu

 

Jak posílit správnou funkci tenkého střeva?

 

1) Upravte jídelníček a zařaďte potraviny pro posílení tenkého střeva

 

Do jídelníčku lze zahrnout např. přírodní jogurty s obsahem prospěšných bakterií rodu Acidofilus. V horkých dnech je vhodnější zahrnout i studenější a lehčí stravu jako saláty a čerstvé ovoce.

 

Omezte nebo vynechte živočišné tuky, červené maso, vejce, kravské mléčné výrobky a cukr, které zvyšují hladinu cholesterolu. Stejně nevhodné v chladném a vlhkém klimatu jsou lilek, rajčata a brambory, neboť mohou produkovat velké množství toxického vápníku, který stojí za vznikem obtíží s krevním oběhem (chladné končetiny). Příliš horkých a silně kořeněných pokrmů může způsobit horko v tenkém střevu, zatímco příliš mnoho syrové potravy způsobí naopak chlad.

 

Do jídelníčku můžete zařadit také hořké potraviny. Podle čínské tradice proniká hořká chuť do srdce, aby ho ochladila, když je přehřáté, a také čistí srdce a oběhový systém od škodlivých látek. Pokud se však cítíte bez energie, měli bystě hořké potraviny konzumovat s mírou. Vhodné potraviny jsou např. štěrbákový salát, čekanka, smetanka lékařská a chřest.

 

Pokud vás trápí ucpaná střeva, můžete zkusit po dobu dvou až tří dnů jíst uvařenou bílou rýži a každé sousto žvýkat 50 až 100x. Až proces odstraňování jedovatých látek z těla začne, můžete vyzkoušet mírnou masáž v oblasti tenkého střeva.

 

Doporučujeme taktéž knižní titul Zdravá střeva, který shrnuje nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím.

 

2) Bylinky a koření

 

Na funkci tenkého střeva dobře působí bylinky jako mochna nátržník, benedikt, lopuch, puškvorec a pampeliška.

Některé bylinky a zejména jejich kořeny působí jako tvz. prebiotika. Jsou to láky, které podporují růst a život „přátelských“ bakterií v našem střevě. Patří mezi ně čekanka a puškvorec.

Aloe vera obsahuje polysacharidy, které stimulují funkci imunitního systému v tenkém střevě, napomáhá střevní peristaltice i dobrému trávení.

Kayenský pepř podporuje důkladné trávení a zároveň povzbuzuje srdce a krevní oběh.

 

Pokud půjdete na procházku do přírody, utrhněte si pár lístků pampelišky a květů sedmikrásky a snězte je. Tyto bylinky vám okamžitě sníží zbytečné překyselení v trávicím traktu a podpoří činnost tenkého střeva a imunity.

leaf-3283175_1920

 

 

3) Éterické oleje

 

Hořký pomeranč uvolňuje, odstraňuje křeče a posiluje. Je ideální při nadmutém břiše a bolestech v této oblasti.

Černý pepř povzbuzuje krevní oběh a posiluje systém trávení, když příliš ochabne. Mírní bolesti a křeče a podporuje trávení těžkých jídel.

Heřmánek má protizánětlivé vlastnosti a uvolňuje křeče. Je to ideální olej pro celiakii.

Cypřiš uvolňuje městnání a odvádí jedovaté látky.

Olej z majoránky rozpouští uzly v tenkém střevu, uvolňuje svalové křeče ve spodní části zad, zintenzivňuje krevní oběh a uvolňuje tenké střevo.

 

Pomoci mohou i Bachovy květové esence jako např. Cerato (Olověnec), Scleranthus (Chmerek roční) a nebo Wild Oat (Oves hluchý), které podporují jasnost myšlení a rozhodování se. Vervain (Sporýš lékařský), který zklidňuje přílišnou energii v tenkém střevu.

chamomile-3442807_1920

 

4) Tělesná cvičení

 

Partnerským orgánem tenkého střeva je srdce, platí pro něj tedy stejná doporučení, která jsme uváděli v minulém článku.

 

Tenké střevo můžeme podpořit také s pomocí minerálů:

 

Drahé léčivé kameny mohou být používány jen jako doplněk terapie léků předepsaných lékařem.

 

Malachit zmírňuje zažívací potíže vyvolané psychickými problémy.

 

Bolesti v zažívacích orgánech snižuje položení achátu, žlutého jaspisu, jantaru, karneolu nebo záhnědy na pupeční oblast.

 

Přívěsky s minerály

 

Při chronických zažívacích potížích je dobré nosit přívěsek z achátu, ametystu, citrínu, jadeitu, korálu, tygřího oka, safíru, sodalitu, spinelu, topazu, turmalínu či tyrkysu nebo nosit valounek těchto kamenů v kapse.

 

Tlumičem zažívacích potíží je smaragd.

 

Očistný účinek mají jadeit, hematit, malachit a červený jaspis.

 

Červenec patří dle čínské medicíny krevnímu oběhu a na něj se zaměříme v příštím článku.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO ČTENÁŘE A KUPUJÍCÍ: Mějte vždy na paměti, že použití drahých kamenů či minerálů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že na sobě cítíte příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte buď svého praktického lékaře, popř. příslušného ambulantního specialistu! Vezměte, prosíme, na vědomí, že neexistují žádné minerály a drahé kameny, které by měly fyzický účinek proti rakovině, leukémii a dalším zhoubným nemocem, stejně tak nemocem, které by mohly mít negativní dopad na zdraví. Důrazně upozorňujeme, že všechny zde uvedené údaje a též všechny údaje na všech stránkách webu www.buddhanaramek.cz, které obsahují informace o metafyzických vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jež jsou v lidových mýtech a tradicích nazývány jako „léčivé“ kameny, jsou pouze informativní, čerpané z obecně známých informací a zdrojů. Zdroji pro tyto informace jsou tisícileté mýty a tradice ohledně použití minerálů a drahokamů v lidovém léčitelství, publikované prostřednictvím masových médií ve formě tištěné i elektronické, dále pak běžně dostupná literatura – knihy, kde jsou publikovány údajné účinky na lidský organismus a psychiku. Tyto informace, jež jsou ve společnosti obecně rozšířeny, nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu prostřednictvím vědecky ověřených lékařských postupů a léčivých přípravků s ověřenými účinky. Až na výjimky nejsou tzv. „léčivé“ schopnosti minerálů a drahých kamenů, stejně tak, jako produktů z nich a s nimi vyrobených, jakkoliv vědecky ověřeny a jsou dány jen a pouze lidovou tradicí a mýty.